Priopćenje sa zatvorenog dijela 272. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 272. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, i to za sastanak Vijeća za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN), koji će se održati 15. siječnja te sastanke Vijeća za vanjske poslove (FAC) i Vijeća za opće poslove (GAC) koji će se održati 18. siječnja 2016. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je donijela Odluku o deklasifikaciji dnevnih redova sjednica Vlade, kojom se deklasificiraju dnevni redovi sjednica Vlade iz razdoblja od kraja 1989. do kraja 2011. godine, budući da su nakon toga dnevni redovi u mandatu posljednje Vlade javno objavljivani. Deklasifikacijom dnevnih redova oznake stupnja tajnosti na samim predmetima se ne mijenjaju, odnosno dokumenti zadržavaju stupanj tajnosti kojim su klasificirani.
 
Dana je suglasnost zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za jednostrano priznanje povrede prava na pošteno suđenje. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja spora je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.
 
Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske dana je ovlast za verifikaciju zapisnika s posljednje redovne sjednice i telefonske sjednice Vlade u    sadašnjem mandatu.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, na osobni je zahtjev razriješena zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.
 
Snježana Španjol također je na osobni zahtjev razriješena dužnosti zamjenice ministra poljoprivrede.
 
Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić na osobni zahtjev je razriješen, s danom 19. siječnja 2016. godine.
 
Zamjenik ministra okoliša i prirode Hrvoje Dokoza također je razriješen na osobni zahtjev.
 
S danom 19. siječnja 2016. godine, a na osobni zahtjev, razriješen je i Božidar Štubelj, zamjenik ministra rada i mirovinskoga sustava.
 
I na kraju, razriješen je i Marijan Cesarik, dosadašnji zamjenik ministra zdravlja, s danom 19. siječnja i na osobni zahtjev.
 
Što se tiče pomoćnika ministara, na osobni je zahtjev razriješen pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak.
 
Vladimir Nemec, pomoćnik ministra unutarnjih poslova isto je tako razriješen na osobni zahtjev.
 
Radi odlaska na novu dužnost razriješena je pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Dubravka Plejić Marković.
 
Pomoćnik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Venko Ćurlin razriješen je s danom 31. siječnja 2016., na osobni zahtjev.
 
Također je razriješen Tonči Restović, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode, s danom 21. siječnja 2016. godine, a na osobni zahtjev.
 
Pomoćnici ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Veselin Biševac i Igor Cigula razriješeni su na osobni zahtjev s danom 18. siječnja 2016. godine.
 
Naposljetku, Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, na osobni je zahtjev razriješena dužnosti, s danom 15. siječnja 2016. godine.
 
Razriješen je i dosadašnji član Upravnog vijeća Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Krunoslav Vidić.
 
Mladen Duliba, dosadašnji član Sanacijskog vijeća Kliničkog bolničkog centra je razriješen te je Dragica Smilaj imenovana vršiteljicom dužnosti člana.
 
Vlada je imenovala povjerenike za obavljanje poslova iz nadležnosti gradskih i općinskih vijeća i gradonačelnika i općinskih načelnika, sukladno rješenjima Vlade Republike Hrvatske o raspuštanju gradskih i općinskih vijeća i razrješenja gradonačelnika i njihovih zamjenika te općinskih načelnika i njihovih zamjenika, iz razloga što nisu u zakonom određenom roku donijeli proračun. Tako je Krunoslav Glavač imenovan povjerenikom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Nove Gradiške, a Robert Badurina Grada Novalje. Edita Filipi imenovana je povjerenicom Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Općinskog vijeća i načelnika Općine Murter-Kornati, Gordana Dell'Orco Općine Ražanac, Kristina Božić Općine Kolan, Marijan Vuković Općine Kalnik, Ivan Alerić Općine Ližnjan-Lisignano, Martin Hajdinjak Općine Cestica, Alen Host Općine Matulji te Sandra Štokić Općine Gvozd.
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja