Priopćenje sa zatvorenog dijela 39. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu 39. sjednice Vlade Republike Hrvatske usvojena su stajališta Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za opće poslove (GAC), 20. rujna 2016. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Verificiran je odgovor Republike Hrvatske na obrazloženo mišljenje Europske komisije od 17. lipnja 2016. godine, br. 2015/2107, u vezi s vozačkim dozvolama. Također, utvrđeni su odgovori Republike Hrvatske na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 27. srpnja 2016. godine, br. 2016/0531, u vezi sa zakonskim revizijama godišnjih financijskih izvještaja i konsolidiranih financijskih izvještaja, zatim na pisma službene obavijesti Europske komisije od 27. srpnja 206. godine br. 2016/0532 i 2016/0533, u vezi s proizvodnjom, predstavljanjem i prodajom duhanskih i srodnih proizvoda, zatim na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 25. srpnja 2016. godine br. 2016/4077, u vezi s uslugama na unutarnjem tržištu te na Obrazloženo mišljenje Europske komisije od 25. srpnja 2016. godine, br. 2015/2160, u vezi s otpadom. Odgovori koje je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Doneseno je pisano očitovanje Republike Hrvatske na zahtjev za prethodnu odluku u predmetu pred Sudom Europske unije br. C-335/16.
 
Vlada je donijela Odluku o dodjeli na korištenje brodica za spašavanje s autoprikolicom za transport iz strateških robnih zaliha. Sukladno članku 9. stavku 4. i članku 11. stavku 2. Zakona o strateškim robnim zalihama (Narodne novine, broj 87/02) Odluka je klasificirana stupnjem tajnosti „vrlo tajno“ pa je nismo u mogućnosti objaviti.
 
Glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske dana je suglasnost za davanje punomoći.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.
 
Donesena je Odluka o davanju ovlasti za sklapanje sporazuma o podmirenju obveza te o davanju suglasnosti za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2017. godini. Točka je klasificirana oznakom „ograničeno“ stoga je nismo u mogućnosti objaviti u cijelosti.
 
Vlada je donijela rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu. Točka je klasificirana oznakom „povjerljivo“ stoga je nismo u mogućnosti objaviti u cijelosti.
 
Donesen je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za otvaranje Generalnog konzulata
u Republici Hrvatskoj kao i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za otvaranje
Konzulata u Republici Hrvatskoj. Cjeloviti materijal ove točke nismo u mogućnosti
objaviti  poštujući odredbe međunarodnih sporazuma, kojih je Hrvatska  jedna od
stranaka.
 
Usvojen je Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2016. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine EU. Cjeloviti materijal ove točke možete pronaći na web stranici Vlade vlada.gov.hr.                        
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješen je vršitelj dužnosti predsjednika Nadzornog odbora Financijske agencije Goran Marić te je imenovan predsjednikom Nadzornog odbora Financijske agencije, iz reda imenovanih članova Nadzornog odbora. 

Pisane vijesti