Priopćenje sa zatvorenog dijela 7. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 7. sjednice Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, i to: Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove (JHA), 10. i 11. ožujka 2016., zatim za Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH), 14. ožujka 2016., Vijeće za vanjske poslove (FAC), 14. ožujka 2016., te Vijeća za opće poslove (GAC), 15. ožujka 2016. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.    
 
Također, Vlada je dala suglasnost glavnog državnom odvjetniku Republike Hrvatske.
 
Donesen je Zaključak u vezi sa zaduženjem ministarstava i drugih državnih tijela za dostavu podataka.
 
Raspravljano je i o kadrovskim pitanjima. Pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar razriješen je dužnosti.
 
Damiru Sabljaku dana je ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika Ministarstva, a najduže na vrijeme od šest mjeseci.
 
Također, ovlast za obavljanje poslova glavnog tajnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom dana je Danijelu Škugoru, do provedbe javnog natječaja, a najduže na vrijeme od šest mjeseci.
 
Tomislav Karamarko imenovan je predsjednikom Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima, koji je po položaju potpredsjednik Vlade nadležan za upravljanje državnom imovinom. Zamjenikom predsjednika imenovan je Božo Petrov, kao potpredsjednik Vlade kojeg odredi Vlada Republike Hrvatske.
 
Radi isteka mandata, razriješena je članica Ravnateljstva Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Dunja Fališevac, a novim članom, kojeg imenuje Vlada RH na prijedlog Ministarstva kulture, imenovan je Stjepan Matković.
 
Također radi isteka mandata, razriješeni su predsjednik i članovi Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Nenad Strizrep, Sanja Radović, Zoran Pačandi, Davorin Kajfeš, Damir Mateljan, Luka Burilović i Savka Kučar Dragičević. Novim predsjednikom Upravnog odbora imenovan je Slaven Dobrović, a članovima, kao predstavnici nadležnih ministarstava i institucija, imenovani su Mario Šiljeg, Danijela Ćenan, Ana Zorić, Pero Ćosić, Luka Burilović i Milan Poljak.
 
Radi odlaska na novu dužnost, razriješena je članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata Božica Makar.
 
Dosadašnja predsjednica i članovi Upravnog vijeća Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, Anka Mrak-Taritaš, Stanko Kordić i Josip Bienenfeld, razriješeni su. Novim predsjednikom, koji je po položaju ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, imenovan je Lovro Kuščević, a članovima Ines Merčep i Silvana Tvrz.
 
Također, Lovro Kuščević imenovan je predsjednikom Upravnog vijeća Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, po položaju kao ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, a članovima, koji su ministri po položaju, imenovani su Ante Šprlje, Zdravko Marić, Tomislav Tolušić i Davor Romić.
 
Razriješena je dosadašnja zamjenica predsjednika Savjeta za mlade Maja Sporiš, a novim zamjenikom predsjednika, koji je po položaju zamjenik ministrice socijalne politike i mladih, imenovan je Ante Babić.
 
Radi isteka roka, Ivančici Franjković ponovno je dana ovlast za obavljanje poslova zamjenika predstojnika Državnog ureda za središnju javnu nabavu, s danom 12. ožujka 2016. godine, do provedbe javnog natječaja, a najduže na vrijeme od šest mjeseci. 

Pisane vijesti