Priopćenje sa zatvorenoga dijela 143. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 143. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanke Vijeća ministara i to Vijeća za vanjske poslove (FAC) koje će se održati 18. veljače 2019. godine, Vijeća za opće poslove (GAC), 19. veljače 2019., te Vijeća za konkurentnost (unutarnje tržište, industrija, istraživanje i svemir) (COMPET), koje se održava 18. i 19. veljače 2019. godine.

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Usvojeno je izvješće o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj te pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu.                       
 
Doneseno je i nekoliko kadrovskih odluka:
 
Zbog isteka mandata, utvrđen je prijedlog odluke o razrješenju dosadašnje članice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja Vesne Patrlj, s danom 21. veljače 2019. godine. Istodobno, utvrđen je prijedlog odluke o imenovanju Vesne Patrlj za članicu Vijeća u novom mandatnom razdoblju koja će stupiti na snagu danom donošenja te su oba prijedloga upućena u Hrvatski sabor na donošenje. 
 
Vlada je razriješila dosadašnjega člana Upravnoga vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, dr. sc. Dražena Kneževića, dr. vet. med.
 
Razriješen je dosadašnji član Upravnoga vijeća Lučke uprave Šibenik Igor Radić. Dijelom novih članova Upravnoga vijeća Lučke uprave Šibenik, imenovani su Melita Štrbić i Tomislav Lucić.
 
Razriješena je dosadašnja predsjednica Upravnoga vijeća Lučke uprave Ploče, mr. sc. Maja Markovčić Kostelac. Novim predsjednikom Upravnoga vijeća Lučke uprave Ploče, imenovan je Josip Bilaver.
 
Vlada je razriješila dosadašnju članicu hrvatskog izaslanstva Međunarodne komisije za sliv rijeke Save mr. sc. Maju Markovčić Kostelac. Novom članicom Međunarodne komisije imenovana je dr. sc. Duška Kunštek.
 
Razriješeni su dosadašnji zamjenik predsjednice Komisije za granice Toma Galli te članica Komisije mr. sc. Maja Markovčić Kostelac. Novom je zamjenicom predsjednice Komisije za granice imenovana Gordana Vidović Mesarek, a članom Komisije imenovan je Anđelko Petrinić.
 
Utvrđen je prijedlog odluke o imenovanju Katje Kušec članicom Vijeća za elektroničke medije, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, te je upućen u Hrvatski sabor na donošenje.
 
Na osobni je zahtjev razriješena dosadašnja članica Upravnog odbora Zaklade "Kultura nova" Križana Brkić. Temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, novim članom Upravnog odbora Zaklade imenovan je Orsat Franković.
 
Nadzornom odboru društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o., Vlada je predložila imenovanje Borisa Abramovića za direktora društva, najviše na vrijeme od tri mjeseca, do provedbe postupka izbora direktora društva putem javnoga natječaja, jer mu mandat istječe 16. veljače 2019. godine, a sukladno odredbi članka 17. Uredbe o uvjetima za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora i uprava pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i način njihovih izbora (Narodne novine br. 12/19)

Pisane vijesti