Priopćenje sa zatvorenoga dijela 165. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 165. sjednice Vlade  utvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za ekonomske i financijske poslove – proračun (ECOFIN Budget), 11. studenoga 2022., Vijeće za vanjske poslove (FAC), 14. studenoga 2022., te Vijeće za vanjske poslove u formatu ministara obrane (FAC Defence), 15. studenoga 2022. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Donesena je odluka o provođenju mjera osiguranja i zaštite. Točka je označena stupnjem tajnosti "povjerljivo" te je nismo u mogućnosti objaviti.
 
Utvrđen je odgovor Republike Hrvatske na Pismo službene obavijesti Europske komisije, broj 2022/2047 u vezi s priznavanjem dokumenata za posade. Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.
 
Donesen je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za otvaranje Veleposlanstva, kao i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za otvaranje Konzulata. Točke su označena stupnjem tajnosti "ograničeno" te ih nismo u mogućnosti objaviti, poštujući odredbe međunarodnih sporazuma.
 
Članovi Vlade usmeno su izviješteni o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj, a usvojeno je i Izvješće o provedbi Akcijskog plana za jačanje učinkovitosti hrvatskog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.      
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2022. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na poveznicama:
 
Prijedlozi zakona: https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/2016/Sjednice/2022/Studeni/165%20sjednica%20VRH/a)%20Tablica%20prijedloga%20zakona%202022%2008%2011%202022%20(7).xlsx
 
Podzakonski akti: https://vlada.gov.hr/UserDocsImages/2016/Sjednice/2022/Studeni/165%20sjednica%20VRH/b)%20Tablica%20podzakonskih%20akata%202022%2008%2011%202022%20(3).xlsx
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, mr. sc. Jasna Divić imenovana je ravnateljicom Uprave za željezničku infrastrukturu i promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, na vrijeme od četiri godine, a Dražen Antolović imenovan je ravnateljem Uprave za cestovni promet, cestovnu infrastrukturu i inspekciju, također temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, na vrijeme od četiri godine.
 
Željko Prša imenovan je ravnateljem Uprave za ljudske potencijale u Ministarstvu unutarnjih poslova temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, na vrijeme od četiri godine.
 
Razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Stipe Župan, a novim članom, koji je ministar financija po položaju, imenovan je dr.sc. Marko Primorac.
 
Donesen je Zaključak kojim se predlaže Glavnoj skupštini društva INA – Industrija nafte d.d. izbor Damira Mikuljana, dr. sc. Branimira Škurle i Ive Ivančića za članove Nadzornog odbora toga društva, do provedbe postupka izbora članova Nadzornog odbora, na vrijeme od najduže šest mjeseci. Istovremeno se predlaže izbor Damira Mikuljana za predsjednika Nadzornog odbora, na vrijeme od najduže šest mjeseci.

Pisane vijesti