Priopćenje sa zatvorenoga dijela 184. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 184. sjednice Vlade usvojeno je stajalište Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 17. siječnja 2023. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Glavnoj državnoj odvjetnici Republike Hrvatske dana je suglasnost za davanje punomoći.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti "ograničeno", stoga točku nismo u mogućnosti objaviti. 
 
Donesen je Zaključak u vezi s prihvaćanjem Godišnjeg izvješća strateške razine o implementaciji NATO Zavjeta za obrambena izdvajanja (Defence Investment Pledge – DIP). Točka je označena stupnjem tajnosti "ograničeno" te je nismo u mogućnosti objaviti.
 
Donesena je Odluka o darovanju materijalnih sredstava. Točka je označena stupnjem tajnosti "povjerljivo" te je nismo u mogućnosti objaviti.
 
Članovi Vlade usmeno su izviješteni o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Nacionalnog programa reformi te o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2023.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješen je dosadašnji predsjednik Povjerenstva za standardizaciju geografskih imena dr. sc. Damir Šantek, a novim predsjednikom Povjerenstva imenovan je Antonio Šustić.
 
Sukladno prijedlogu Centra za restrukturiranje i prodaju, Ile Baković imenovan je članom Nadzornog odbora društva Aluminij d.d. Mostar.
 
Marijan Krpan imenovan je vršiteljem dužnosti predsjednika Uprave Agencije za ugljikovodike, s danom 21. siječnja 2023., do provedbe javnog natječaja za predsjednika Uprave Agencije, a na razdoblje od najduže šest mjeseci.
 
Razriješen je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.
 
Razriješena je dosadašnja predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za norme Nataša Mikuš Žigman, a novim predsjednikom Upravnog vijeća imenovan je Hrvoje Bujanović.
 
Nataša Mikuš Žigman razriješena je i dužnosti članice Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, a novim članom imenovan je Hrvoje Bujanović.
 
Hrvoje Bujanović imenovan je novim članom Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika,  umjesto dosadašnje članice Nataše Mikuš Žigman.
 
Nataša Mikuš Žigman razriješena je dužnosti supredsjedateljice Zajedničkog odbora za provedbu i poticanje gospodarske suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije, a novim supredsjedateljem imenovan je Hrvoje Bujanović.
 
Hrvoje Bujanović imenovan je i supredsjedateljem Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Indije, umjesto dosadašnje supredsjedateljice Nataše Mikuš Žigman.
 
Također, Hrvoje Bujanović imenovan je supredsjedateljem Hrvatsko-izraelskog zajedničkog odbora za gospodarsku suradnju, umjesto dosadašnje supredsjedateljice Nataše Mikuš Žigman.
 
I na kraju, Hrvoje Bujanović imenovan je zamjenikom predstavnika Vlade Republike Hrvatske u Gospodarsko-socijalnom vijeću, umjesto dosadašnje zamjenice predstavnika Nataše Mikuš Žigman.

Pisane vijesti