Priopćenje sa zatvorenoga dijela 204. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 204. sjednice, Vlada je donijela drugu dopunu odgovora Republike Hrvatske na Pismo službene obavijesti Europske komisije broj 2015/2198,  u vezi s neispunjavanjem obveza o slobodnom kretanju kapitala i slobodi poslovnog nastana.
Uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom, u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2020. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na sljedećim poveznicama:
 
Pregled zakonskih prijedloga: http://bit.ly/317jhoz
Pregled podzakonskih prijedloga: http://bit.ly/2RDfQm
 
Vlada je donijela i nekoliko kadrovskih odluka:
 
Izv. prof. dr. sc. Ante Nazor imenovan je ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u novom mandatnom razdoblju, s danom 23. veljače 2020., kada predloženom kandidatu istječe mandat od četiri godine, a temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.
 
Razriješen je vršitelj dužnosti direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Krešimir Žunić. Direktorom Agencije imenovan je Dragan Hristov.
 
Vlada je razriješila dosadašnju članicu i zamjenicu tajnice Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima Mihaelu Marušić. Novom je članicom i zamjenicom tajnice Nacionalog odbora, kao predstavnica Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, imenovana Kristinka Režek.
 
Skupštini društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o.  Vlada je predložila imenovanje Frane Luetića za direktora Društva, do imenovanja direktora putem javnoga natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci, jer mu mandat istječe 3. veljače 2020. godine.
 
Vlada je donijela odluku o izmjeni Odluke o osnivanju Odbora za praćenje i provedbu projekta utvrđivanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu jednim od središnjih prostora za provedbu aktivnosti Predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. u Republici Hrvatskoj, koju je Vlada donijela na sjednici održanoj 5. prosinca 2018. godine, kojom se razrješuje dosadašnja članica  dr. sc. Tatijana Petrić, te se novom članicom spomenutog Odbora imenuje prof. dr. sc. Ivanka Stričević, ravnateljica NSK u Zagrebu, s danom 1. veljače 2020.
 
Slavko Tucaković imenovan je glavnim vatrogasnim zapovjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice.
 
Imenovani su predsjednik i članovi Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara.

Po položaju, predsjednikom Nacionalnog odbora imenovan je Ante Sanader, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice,  a članovima predsjednici koordinacija vatrogasnih zajednica županija i Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, te predstavnici ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, ministarstva nadležnog za obranu i ministarstva nadležnog za poljoprivredu. To su Đuro Petrić, Nedeljko Vukalović, Slavko Gauš, Željko Palković, Ivo Franušić, Darko Majstorović, brigadni general Krešo Tuškan i dr. sc. Željko Kraljičak.

Pisane vijesti