Priopćenje sa zatvorenoga dijela 26. sjednice Vlade

Vlada je danas na zatvorenome dijelu svoje 26. sjednice utvrdila stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalnu politiku (EPSCO Social Policy), 3. prosinca 2020. te Vijeća ministara nadležnih za telekomunikacije (TTE Telecom), 7. prosinca 2020. Također, utvrđena su stajališta za Vijeće ministara nadležnih za vanjske poslove (FAC), 7. prosinca 2020., Vijeća ministra za europske poslove (GAC), 8. prosinca 2020. te Vijeća ministara nadležnih za promet (TTE Transport), 8. prosinca 2020. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je odgovorila na pisma službene obavijesti Europske komisije: broj 2020/0433, u vezi s upućivanjem radnika u okviru pružanja usluga, broj 2020/0434, u vezi s otpadnom električnom i elektroničkom opremom, broj 2020/0435, u vezi s odlagalištima otpada, broj 2020/0436, u vezi s otpadom te broj 2020/0437, u vezi s ambalažom i ambalažnim otpadom. Odgovori koje je Vlada utvrdila, bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje.

Usvojeno je i Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi 2020. za mjesec studeni 2020.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, radi isteka mandata mr.sc. Goran Kolarić razriješen je dužnosti glavnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja s danom 8. prosinca, te mu je dano ovlaštenje za obavljanje poslova glavnog tajnika Ministarstva s danom 9. prosinca 2020., do provedbe javnog natječaja za imenovanje glavnog tajnika, a najduže do šest mjeseci.
 
Također radi isteka mandata razriješen je dio članova Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tako su s danom 14. prosinca 2020. razriješeni Mirela Kovač Jagar, Melita Čičak, dr.sc. Marko Primorac, Josip Kovačić i Višnja Stanišić. Novim članovima Upravnoga vijeća koji se imenuju na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav i na prijedlog udruga umirovljenika, s danom 15. prosinca imenovani su Mirela Kovač Jagar, Melita Čičak, dr.sc. Marko Primorac i Višnja Fortuna, dok će se predstavnik radnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje imenovati kasnije po okončanju propisanog postupka.
 
Radi isteka mandata razriješena je i zamjenica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Josipa Herceg Zeba, s danom 22. prosinca 2020., te je ponovno imenovana zamjenicom ravnatelja s danom 23. prosinca.
 
General-bojnik Krešo Tuškan razriješen je dužnosti člana Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a novim je članom imenovan brigadni general Ivan Turkalj, kao predstavnik Ministarstva obrane.

Pisane vijesti