Priopćenje sa zatvorenoga dijela 69. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 69. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara i to  Vijeća za konkurentnost (unutarnje tržište, industrija, istraživanje i svemir) (COMPET), koje se održava 30. studenoga i 1. prosinca 2017. godine;  Vijeća za promet, telekomunikacije i energetiku (TTE), koje će se održati 4. i 5. prosinca 2017. godine te Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 5. prosinca 2017. godine.
Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.  Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Europskog vijeća je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Dopunjen je odgovor Republike Hrvatske na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 17. lipnja 2016. godine, broj povreda 2015/2198, u vezi s neispunjavanjem obveza o slobodnom kretanju kapitala i slobodi poslovnog nastana iz članaka 63. i 49. Ugovora o funkcioniranju Europske unije. Dopunjeni odgovor koji je Vlada utvrdila bit će proslijeđen Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima ne objavljuje. Također, točka je procijenjena statusom „ograničeno“ te je nismo u mogućnosti objaviti.  
 
Iz strateških robnih zaliha, na korištenje su dodijeljene mobilne pumpe velikoga protoka s pripadajućom opremom. Ova točka klasificirana je stupnjem tajnosti „vrlo tajno“, pa je nismo u mogućnosti objaviti.
 

Pisane vijesti | Priopćenja