Priopćenje sa zatvorenoga dijela 79. sjednice Vlade


Na zatvorenome dijelu današnje sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila stajališta za sastanak Vijeća ministara za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS), koje će se održati 15. veljače 2018. godine.

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Europskoga vijeća i Vijeća ministara, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju.  Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.               
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti „ograničeno“, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.
 
Vlada je izviještena o provedbi Nacionalnoga programa reformi 2017. za mjesec siječanj 2018.
 
Također, Vlada je informirana o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj.
 
Vlada je upoznata s pregledom zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2018. godinu.
                                                                                         
Na zatvorenome dijelu sjednice, raspravljalo se i o kadrovskim pitanjima:
 
Vlada je povukla ovlaštenje državnoj službenici za obavljanje poslova glavnoga tajnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike Anji Bagarić te je, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, glavnom tajnicom Ministarstva imenovala Ivanu Šuman.
 
Donesena su rješenja o povlačenju ovlaštenja za obavljanje poslova predstojnika Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji Ljerki Jović-Mikor, te o imenovanju Miljenka Plukavca predstojnikom Ureda državne uprave u toj županiji,  temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju.
 
Vlada je opozvala dosadašnjeg predstavnika Vlade u Povjerenstvu za socijalnu politiku Gospodarsko-socijalnoga vijeća Marinka Papugu te je novom predstavnicom Vlade Republike Hrvatske u spomenutom povjerenstvu, kao predstavnicu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, imenovala Melitu Čičak.
 
Vlada je razriješila dio dosadašnjih članova  Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Mađarskoj i to: Mihaelu Vasilj Kasabašić, Nevenu Tudor Perković, Jasnu Aničić i Renatu Pernek Miklenić.

Dijelom novih članova toga Međuvladinog mješovitog odbora, imenovani su mr. sc. Silvio Kus, dr. sc. Iva Hraste Sočo, Ivana Pilko Čunčić i Žarko Katić.
 

Pisane vijesti