Prioriteti hrvatskog predsjedanja: Europa koja štiti

  • Slika /Vijesti/2019/11 studeni/12 studenoga/Konferencija Split/HN20191112342492.jpg

„Europa koja štiti svoje građane“ naziv je konferencije koja je u utorak počela u Splitu na Fakultetu za elektrotehniku, strojarstvo i brodogradnju, a posvećena je predstavljanju trećeg stupa prioriteta hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je to povijesni iskorak za Hrvatsku kao najmlađu članicu EU, koja je vrlo brzo došla na red kao predsjedavajuća u razdoblju od 1. siječnja do kraja lipnja iduće godine.

„Tih prvih šest mjeseci sljedeće godine će biti izazovne i za EU s obzirom da starta nova komisija nove europske institucije. Siguran sam kako će Hrvatska tu biti u prilici s jedne strane pokazati svoje vodstvo kada su u pitanju europske politike, ali naravno da nam je sve to skupa važno i zbog naših interesa. Važno nam je i da naši građani dobiju jednu potpuniju sliku o tome koje su sve prednosti članstva u EU“, kazao je Božinović.

Sigurnost je danas važnija nego što je ikada bila

Podsjetio je da je sve počelo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, nakon čega je konferencija bila u Rijeci, a bila je posvećena Europi koja povezuje. Uz splitsku konferenciju predviđena je i ona u Osijeku te u Varaždinu, a bit će posvećene temama „Europa koja se razvija“ i „Europa koja je snažna pogotovo u europskim okvirima“.

Božinović je govorio koje su to sigurnosne teme s kojima će se Europa nositi u sljedećem mandatu, te istaknuo kako je sigurnost danas zastupljenija i važnija u kontekstu EU nego što je ikada bila, da u tome leže brojni izazovi, ali i brojne prilike za Hrvatsku i njene institucije. „

„Potpuno sam siguran da ćemo se pokazati i kao vrlo kvalitetan predsjedavajući Vijećem EU, ali i ostvariti benefite za sve hrvatske ljude“, zaključio je Božinović.

Bošnjaković: Strateške smjernice za razdoblje od pet godina

Unutar hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i hrvatsko pravosuđe će imati svoj program kojeg je predstavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, rekavši da će se tada donositi strateške smjernice za buduće razdoblje od pet godina koje se odnosi na slobodu, sigurnost i pravdu.

„Te strateške smjernice su jedan globalni dokument koji će odrediti neke naše ciljeve koje će zajedno raditi s Ministarstvom unutarnjih poslova“, rekao je.

„Tu ima i zakonodavnih procesa koji se zapravo već vode i mi očekujemo da bi u našem mandatu mogli doći ne samo do općeg pristupa, nego bi mogli provesti trijalog. To znači onaj dijalog i usklađivanje stavova između Europske komisije, Vijeća ministara i EU parlamenta te bi tada to bilo usvojeno“, naveo je.

Radi se, kazao je, o tri uredbe vezano za građansko pravo, dvije uredbe za kazneno pravo te daljnji posao na sklapanju sporazuma između EU i SAD- a vezano za e-dokaze i razmjenu elektroničkih podataka.

Bošnjaković je nastavio kako je to vrlo opsežan posao koji u sljedećih šest mjeseci iduće godine treba odraditi, a kakva će dinamika toga biti idućih šest mjeseci dosta će biti određeno i time što će još finsko predsjedništvo napraviti do kraja godine. Zaključio je kako je Hrvatska spremna.

Sanader: Vatrogascima posebno važna komponenta sigurnost građana

Da je za hrvatske vatrogasce iznimno važno hrvatsko predsjedanje Vijećem EU poručio je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, koji je izjavio da je vatrogascima posebno važna komponenta sigurnost građana. Otkrio je kako su potpisali ugovor s Albanijom te
da rade veliki centar za obuku u Vučevici, koji će biti glavni za obuku vatrogasaca u ovom dijelu Europe.
 
U Hrvatskoj su, kazao je, planirana četiri velika centra, pri čemu je s Italijom prekogranične suradnje dogovoren projekt Vučevica koji se sastoji se od četiri dijela.

Glavni dio je obučni centar gdje će biti garaže za 15 vozila, smještajni kapacitet za 30 ljudi te učionica za 30 polaznika. Tu će biti i simulatori za gašenje požara, a iskustva su preuzeta od Francuza.

„Po uzoru na taj centar i s četiri milijuna eura iz Interreg Europe započeli bi prvu fazu izgradnje koja bi krenula u travnju“, najavio je Sanader i dodao da bi ukupna vrijednost centra za obuku u konačnici bila oko 15 milijuna eura.

Izvor: Hina / Vlada
Foto: Hina

Pisane vijesti | Davor Božinović