Proglašavamo katastrofu na potresom pogođenim područjima: ''Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji''

Slika /Vijesti/2021/siječanj/04 siječnja/PRVH.png

Otvarajući 35. sjednicu Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na proteklih tjedan dana od potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku i dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije, kao i na sve što je Vlada odmah po toj katastrofi učinila. Napomenuo je kako će Vlada osnovati poseban stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći i saniranju posljedica potresa te proglasiti katastrofu na potresom pogođenim područjima.

Na početku sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri odali su minutom šutnje počast  za osmero mladih koji su prije nekoliko dana izgubili živote pored Posušja u Bosni i Hercegovini.
 
Ne moramo biti u strahu, ali moramo biti na oprezu
 
''Danas imamo točke koje su uglavnom vezane za saniranje posljedica potresa. Točno je tjedan dana od prvog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a šest dana od razornog potresa u kojem je sedmero ljudi izgubilo život. Ovaj je potres prouzročio ogromnu štetu na velikom području. Danas ćemo izvijestit hrvatsku javnost o svemu što je do sada poduzeto u pomoći unesrećenima i u nastojanjima da se saniraju potresom pogođena područja. Ozlijeđene su 24 osobe, tijekom akcije su ozlijeđena i četiri vatrogasca, a nažalost jedan je volonter i preminuo prilikom pomaganja'', kazao je Plenković te još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih u potresu.
 
Predsjednik Vlade izvijestio je da je u posljednjih tjedan dana, prema podacima seizmološke službe, zabilježen izrazito velik broj manjih ili srednje jakih potresa. Napomenuo je da to ne znači kako moramo živjeti u strahu, ali da i dalje svi trebamo biti na oprezu.
 
Promptna reakcija Vlade i svih službi
 
''Od prvog potresa Vlada i sve službe reagirale su promptno i bili smo na terenu već u 10 sati u Petrinji zajedno s predsjednikom Republike. Razgovarali smo s gradonačelnikom i pogledali kakvo je stanje na terenu. Bili smo i u Sisku. Tadašnje štete nisu upućivale na razmjere štete koje je učinio onaj potres u utorak. Tada smo ponovo bili u Petrinji, Sisku, Glini...'', rekao je premijer te dodao da je 16 od 18 članova Vlade već bilo na terenu, a dvoje ću ići sutra kako bi vidjeli što se događa u području njihove nadležnosti.
 
Premijer se zahvalio svim službama na terenu – policiji, vatrogascima, Civilnoj zaštiti, vojsci, HGSS-u, Crvenom križu koji su učinili maksimalne napore kako bi se osigurala pomoć unesrećenima.
 
Jedinstvo na koje možemo biti ponosni
 
''Isto tako želim zahvaliti i svim našim sugrađanima, svim volonterima, ljudima dobre volje koji su proteklih dana pokazali veliko srce i zajedništvo da se pomogne svima onima kojima je ovaj potres iz korijena promijenio život. To je jedinstvo na koje svi možemo biti ponosni'', istaknuo je.
 
Posebno se osvrnuo i na rad statičara i građevinskih inženjera na terenu koji su također uradili maksimalne napore da se procjene štete pri čemu su neki od njih i ozlijeđeni prilikom drugoga potresa.
 
''Nadam se da se dobro oporavljaju. Njihovo iskustvo nakon potresa u Zagrebu je izrazito važno'', kazao je premijer te podsjetio da je na prijedlog ministra Darka Horvata donesena odluka o naknadi za posao koji su radili volonterski.
 
Dodao je da su brojne građevinske tvrtke i različite kompanije dale svoj doprinos slanjem mehanizacije, hrane i pića… Nema onoga tko se nije odazvao tom jedinstvenom odgovoru koji se zove hrvatska solidarnost, poručio je te zahvalio i svim prijateljskim zemljama koje su pomogle i poslale pomoć.
 
Pomoć države
 
Na prošloj je sjednici Vlada donijela odluku o interventnim mjerama financijskoga karaktera. Potpredsjednik Marić i ministar Horvat razgovarali su sa županima Žinićem i Kožićem te su u dobroj vjeri raspodijelili 100 milijuna kuna prvih interventnih mjera na način kako se to u prvi tren činilo prikladnim.

''Mi ćemo kao država dati dodatnu pomoć i gradovima i manjim mjestima i nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Razgovarao sam s gradonačelnikom Dumbovićem i razumijem njegovu zabrinutost. No, on zna da smo uz njega i uz građane Petrinje, bit će još potpore i podrške gradu Petrinji'', rekao je premijer.

Ustvrdio je da je Vlada učinila puno u području zdravstva.
 
''Zahvaljujem ministru Berošu i svima koji su bili angažirani da sisačka i petrinjska bolnica budu u najvećoj mjeri promptno evakuirane i da pacijenti budu zbrinuti uglavnom u zagrebačkim bolnicama. Tu smo pokazali učinkovitost i brzinu te su svi pacijenti dobili potrebnu skrb i svi su dobro'', kazao je.
 
Predsjednik Vlade zahvalio je i brojnim građanima koji su na račune za pomoć uplatili sredstva kojima će se u ovoj situaciji pomoći našim stradalim sugrađanima. ''Ovaj prvi odziv je veliki signal potpore i želje da se pomogne na različite načine.''
 
Postavljamo temelje kriznog upravljanja i organizirane obnove
 
''S obzirom da je Vlada suočena s dvije velike krize, mi smo odlučili danas ne samo proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije, nego, uz postojeći Stožer Civilne zaštite, oformiti i poseban stožer na čijem čelu će biti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Bit će uključeni predstavnici svih resora, a njegovi zamjenici bit će potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar Darko Horvat'', najavio je premijer. 
 
Time će biti postavljeni temelji ne samo kriznog upravljanja u danima neposredno nakon potresa, nego i u razdoblju koje će podrazumijevati organiziranu obnovu oštećenih zgrada i kuća.
 
''Proglašavamo katastrofu danas zato što smo temeljem načela postupnosti dobili informacije s terena o razmjerima šteta, kao i o posljedicama na normalno odvijanje života te zbog toga tu odluku donosimo sada. Uvjereni smo da će ova nova struktura koju ćemo danas postaviti pomoći predstavnicima područne i lokalne samouprave i koordinaciji svih službi na kvalitetan način'', zaključio je predsjednik Vlade istaknuvši da ćemo još jednom pokazati da imamo snage i sposobnosti nositi se s posljedicama ove velike prirodne katastrofe, druge koja nas je pogodila unutar godine dana.



Pisane vijesti | Andrej Plenković