Program revitalizacije potresom pogođenih područja nastavlja se planiranim intenzitetom

Slika /Vijesti/2024/Travanj/26 travnja/Bačić 10.jpeg

Vlada je na današnjoj, 302. sjednici, ažurirala i s europskom Direktivom uskladila prijedlog akcijskog programa Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem do 2027. godine te izmijenila Uredbu o popisu robe vojne namjene, obrambenih proizvoda i nevojnih ubojnih sredstava u skladu s obvezom jednogodišnjem usklađivanja s popisom EU. Raspisani su prijevremeni izbori za članove nekoliko lokalnih vijeća i dužnosnika.

Programi i mjere revitalizacije Sisačko-moslavačke županije imaju veliki značaj za zadržavanje mladih

Program revitalizacije potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije nastavlja se provoditi u svim sektorima planiranim intenzitetom, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, govoreći o aktualnom stanju vezano uz obnovu od potresa.

Izvijestio je kako su započeli radovi na još jednom projektu u sektoru obrazovanja, a riječ je o izgradnji budućeg obrazovno-sportskog centra u Sisku. Vrijednost radova, koji se, kako je istaknuo ministar, odvijaju planiranom dinamikom, iznosi 2,5 milijuna eura, od čega je dio sredstava osiguran putem Fonda solidarnosti, a ostatak iz državnog proračuna.

U Sisku je završen i učenički dom, koji se nalazi u preuređenoj bivšoj zgradi Strukovne škole Sisak, a uz učenički dom u Sisku, Kutini i Novskoj, Sisačko-moslavačka županija uređuje i učenički dom u Petrinji, istaknuo je Medved, dodavši kako je primaran cilj ovih projekata pokrivanje cijele Sisačko-moslavačke županije, te zadržavanja učenika na tom području.

„Svi ovi projekti imaju veliki značaj za zadržavanje mladih na potresom zahvaćenom području i podupiru naše programe i naše mjere, a sve u cilju ravnomjernog razvoja i revitalizacije Sisačko-moslavačke županije“, poručio je ministar Medved.

Završena obnova na više od 11 tisuća lokacija

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izvijestio je o dinamici obnove na područjima pogođenim zagrebačkim i petrinjskim potresom, kazavši kako je, zaključno s današnjim danom, završila obnova 44.295 stambenih jedinica, odnosno završena je obnova na 11.178 lokacija.

Tome treba pridodati i obnovu zgrada javnog sektora, koja je financirana sredstvima Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekao je Bačić, i dodao kako se ova obnova odnosi na 624 lokacije.

Izvijestio je i da je, s današnjim danom, u obnovi 1642 gradilišta, koja se odnose na zgrade i javnog sektora i privatne imovine, odnosno višestambene zgrade i obiteljske kuće, a kazao je i kako je, prema podacima Ministarstva financija, zaključno s 31. siječnja ove godine, ukupno u obnovu uloženo 2,5 milijarde eura.

Uskoro radovi na kompleksu od pet zgrada u Ulici hrvatskog narodnog preporoda u Sisku

Bačić je rekao i da je do sada ukupno završeno 239 zamjenskih obiteljskih kuća, dok je postupku gradnje njih 269, a osvrnuo se i na naselje Vojnić, u kojem Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine gradi 11 obiteljskih kuća u državnom vlasništvu.

Ministar je posebno istaknuo kako je završen javni poziv za rušenje i izgradnju zgrade u Ulici hrvatskog narodnog preporoda u Sisku.

Kako je kazao, riječ je o kompleksu od pet zgrada u nizu, koje je potrebno srušiti, te na istom mjestu izgraditi pet novih zgrada, po istom projektu, a početak radova očekuje se uskoro.

Prijevremeni izbori u Rabu, Otoku, Gospiću i Raši

Donesena je odluku o raspisivanju prijevremenih izbore za članove Gradskog vijeća Grada Raba i Općinskog vijeća općine Otok, gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Gospića te općinskog načelnika Općine Raša. 

Kako je državni tajnik Ministarstva pravosuđa i javne uprave Juro Martinović podsjetio, Vlada je na sjednici 28. ožujka 2024. raspustila predstavnička tijela Grada Raba i Općine Otok te razriješila gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića i njegovu zamjenicu dok je načelnica Općine Raša, Glorija Paliska, podnijela ostavku 2. travnja 2024. godine iz privatnih razloga.

Na današnjoj sjednici odlučili su ove prijevremene izbore raspisati za nedjelju 9. lipnja, istu nedjelju kada se održavaju i izbori za Europski parlament. 

Akcijski program Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem do 2027.

Vlada je, između ostalog, usvojila i prijedlog akcijskog programa Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem do 2027., odnosno ažurirala ga kako bi ga uskladila s direktivom EU. 

"Program mjera zadržao je strateške prioritete i posebne ciljeve Programa iz 2017. s obzirom na to da su isti definirani dovoljno široko i daju okvir za ažuriranje mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem", istaknuto je u prijedlogu akcijskog programa koji izrađuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. 

Od 51 mjere iz Programa donesenog 2017., utvrđeno je kako ih 12 nije provedivo, stoga ih je Ministarstvo iz ažurirane Strategije povuklo. Dodano je osam novih mjera, a ažurira 39 postojećih neprovedenih i djelomično provedenih mjera. 

Na sjednici je izmijenjena i Uredba o popisu robe vojne namjene, obrambenih proizvoda i nevojnih ubojnih sredstava u skladu s obvezom jednogodišnjeg usklađivanja s popisom Europske unije. Njome se ovaj Popis usklađuje sa zahtjevima Europske komisije, a namjera mu je osiguranje pravilnog funkcioniranja unutarnjeg tržišta.

Vlada je donijela Odluku o provedbi Odluke Europskog parlamenta i Vijeća o pravilima za pristup javno reguliranoj usluzi koju pruža globalni navigacijski satelitski sustav uspostavljen u sklopu programa Galileo.

Usluga obuhvaća istraživanje, razvoj, proizvodnju modula za navigaciju te suradnju u međunarodnim projektima, a prvenstveno je namijenjena državnom sektoru država članica. Dostupna je i privatnom poduzetništvu te akademskom sektoru, besplatna je za države članice, no za njeno korištenje potrebno je nabaviti specifičnu opremu.

Doneseno je nekoliko odluka o davanju suglasnosti jedinicama lokalne i regionalne samouprave za zaduženje kod poslovnih banaka.
 
Prihvaćeno je Izvješće o poslovanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje z a2023. godinu, godišnji izvještaj o radu i poslovanja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za 2023. te Izvješće o ostvarivanju programa rada i financijsko izvješće Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nenuklearne elektrane Krško za 2023. godinu.



Pisane vijesti