Propisi koji stupaju na snagu 1. siječnja 2015.

Slika /2016/Glavno tajništvo/Materijali za istaknuto/2014/Propisi koji stupaju na snagu 1 siječnja 2015/Nova godina.jpg

Navedenim zakonskim promjena, između ostalog, povećat će se plaće za oko milijun građana, a poduzetnicima i obrtnicima omogućit će se lakše poslovanje. 

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak

  • Povećava se mjesečni osnovni osobni odbitak sa 2.200,00 kuna na 2.600,00 kuna, a osobni odbitak za umirovljenike sa 3.400,00 kuna na 3.800,00 kuna, uz primjenu za plaće i mirovine koje se isplaćuju od 1. siječnja 2015. 
  • Promjena poreznih razreda: Mijenjaju se i porezni razredi na način da se porezna stopa od 12% primjenjuje na poreznu osnovicu do 2.200,00 kuna mjesečno, porezna stopa od 25% na razliku porezne osnovice iznad 2.200,00 do 13.200,00 kuna mjesečno, a porezna stopa od 40% na razliku porezne osnovice iznad 13.200,00 kuna mjesečno.
  • Povećava se mjesečni osnovni osobni odbitak za porezne obveznike s potpomognutih područja i područja grada Vukovara i to za I. skupinu potpomognutih područja i grad Vukovar sa 3.200,00 kuna na 3.500,00 kuna, a za II. skupinu potpomognutih područja sa 2.700,00 kuna na 3.000,00 kuna.
  • Uvećava se osobni odbitak za izvanbračnog druga, odnosno životnog partnera i neformalnog životnog partnera poreznog obveznika, roditelja izvanbračnog druga, odnosno životnog partnera i neformalnog životnog partnera, bivšeg izvanbračnog druga, odnosno životnog partnera i neformalnog životnog partnera za koje porezni obveznik plaća uzdržavanje.
  • Od oporezivanja su oslobođeni primici koji se smatraju oporezivim dohotkom, a koji se isplaćuju poslijediplomantima i poslijedoktorandima ukoliko se isplaćuju iz proračuna Europske unije ili zaklada, fundacija i ostalih institucija odnosno iz fondova i programa Europske unije i drugih međunarodnih fondova i programa uređenih posebnim propisima i međunarodnim sporazumima, za pokriće troškova školovanja, usavršavanja i znanstvenih istraživanja, odobrenih na temelju javnih natječaja, vjerodostojnih isprava i do propisanih iznosa. Isto tako, osim za učenike i studente na redovitom školovanju na srednjim, višim i visokim školama i fakultetima, ovim se Zakonom pod istim uvjetima kao i za redovite učenike i studente, oslobađaju od oporezivanja stipendije studentima na poslijediplomskim studijima.
  • Oslobađa se od plaćanja poreza na dohodak po osnovi primitaka od dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu, ako su ti primici ostvareni od ulaganja Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te su namijenjeni i dijele se članovima tog Fonda.
  • Oslobađa se od plaćanja poreza na dohodak po osnovi otkupa udjela u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.
  • Ukida se izdavanje rješenja za sve one porezne obveznike koji sami podnose godišnja ili mjesečna izvješća te će se zaduženja obavljati na temelju tih izvješća – poreznim obveznicima koji obavljaju samostalnu djelatnost i čija se prijava prihvaća u cijelosti od strane Porezne uprave, od 2015. Neće se izdavati rješenja o utvrđenoj obvezi koju su u prijavi obveznici sami izračunali, a isto tako u godišnjoj poreznoj prijavi za 2014. porezni obveznici iskazati će visinu mjesečnog predujma poreza za sljedeće razdoblje.
  • Uvodi se posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, a odnosi se na porezne obveznike koji imaju obvezu podnošenja porezne prijave, te na porezne obveznike koji bi dobrovoljnim podnošenjem ostvarili pravo na povrat. Poseban postupak ne primjenjuje se za porezne obveznike koji obavljaju samostalnu djelatnost, za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima i nije odgovorna za raspoloživost podataka, te na porezne obveznike koji nemaju obvezu, a dobrovoljnim podnošenjem prijave bi imali obvezu poreza na dohodak i prireza za uplatu. Porezna uprava preuzima obvezu izračuna godišnjeg poreza na dohodak (porezni obveznici ne moraju sami podnositi porezne prijave). Primjena posebnog postupka počinje pri podnošenju godišnjih poreznih prijava za 2015. u 2016.
  • Građani koji imaju ušteđevinu u bankama, od 1. siječnja 2015. godine plaćat će porez na kamate na štednju po stopi od 12 posto. Od ukupnog broja štediša, prema podacima Ministarstva financija, 50 tisuća građana ima ukupno 10 milijardi eura štednje i oni godišnje zarade 2,3 milijarde kuna kamata, na koje do sada nisu plaćali nikakav porez. Prosječno bi porez na kamatu na štednju od 50 tisuća kuna bio približno 140 kuna, a na ušteđenih 100 tisuća kuna godišnje će se platiti oko 350 kuna poreza. 


Odluka o visini osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika

  • Osnovica za obračun plaće državnih dužnosnika smanjuje se na iznos od 3.890,00 kuna bruto i primjenjuje se počevši s plaćom za mjesec prosinac 2014. godine, koja će biti isplaćena u mjesecu siječnju 2015. godine. Odluka je donesena u cilju fiskalne štednje i namjere da se državnim dužnosnicima ne povećava iznos plaće temeljem promjene Zakona o porezu na dohodak.


Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost

  • Uvodi se postupak oporezivanja PDV-om prema naplaćenoj realizaciji za sve porezne obveznike čija vrijednost isporuka dobara i usluga u prethodnoj kalendarskoj godini iznosi do 3.000.000,00 kuna.
  • Propisuje se snižena stopa za lijekove koji se izdaju na liječnički recept i koji imaju odobrenje nadležnog tijela za lijekove i medicinske proizvode.


Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit

  • Radi olakšavanja određenih postupaka fizičkim osobama koje obavljaju određenu samostalnu djelatnost (obrtnici) podiže se prag obveznog ulaska u sustav plaćanja poreza na dobit temeljem ostvarenih primitaka, sa 2 milijuna kuna na 3 milijuna kuna.
  • Omogućava se izvršavanje promjene načina oporezivanja fizičkim osobama koje obavljaju određenu samostalnu djelatnosti (dobit ili dohodak) kao i poreznog razdoblja u roku od 3 godine.


Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima

  • Oslobađaju se od obveze plaćanja doprinosa na osnovicu (doprinosa za zdravstveno osiguranje, doprinosa za zaštitu zdravlja na radu i doprinosa za zapošljavanje) poslodavci koji s mladim osobama (do 30 godina života) sklope ugovor o radu na neodređeno vrijeme, i to u razdoblju do 5 godina od početka zaposlenja.


Uredba o izmjeni Zakona  o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje

  • Uvodi se varijabilni postotak državnih poticajnih sredstava na stambenu štednju kojeg će svake godine određivati Vlada RH na prijedlog Ministarstva financija  prema formuli prema kojoj visina poticaja korelira sa tržišnim kretanjem kamata na štednju. Na taj način stvoren je stabilan zakonodavni okvir za daljnji rast sustava stambene štednje te se stambenim štedišama omogućava sigurna dugoročna štednja po prihvatljivim uvjetima i mogućnost korištenja kredita uz fiksnu kamatnu stopu za cijelo razdoblje otplate kredita.


Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu

  • Ovim Zakonom zaštitit će se sudionici prometnih nesreća u kojima štetu uzrokuje vlasnik/vozač osiguranog vozila vlasniku/vozaču neosiguranog vozila na način da vlasnici, odnosno korisnici vozila koji su uredno zaključili policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti više neće ostati bez osigurateljne zaštite u slučaju kada sudjeluju u prometnoj nesreći u kojoj sudjeluje i neosigurano vozilo. Iz navedenoga proizlazi da će oštećena osoba koja je vlasnik/vozač neosiguranog vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći moći ostvariti pravo na naknadu štete po osnovi osiguranja od automobilske odgovornosti.


Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću

  • Propisuje se oporezivanje dosada neoporezivih dobitaka (do 750 kuna) od igara klađenja poreznom stopom od 10%.


Uredba o visini minimalne plaće za 2015. godinu

  • Visina minimalne plaće za 2015. godinu utvrđuje se u iznosu od bruto 3.029,55 kuna, što je uvećanje iznosa minimalne plaće za 2014. godinu od 11,94 kune, čime će udio minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj  u kolovozu 2014. godine iznositi 38,1%.


Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja od 2015. - 2017. godine

  • Povećava se naknada za stručno osposobljavanje sa 1600 na 2400 kuna za 23 000 mladih trenutno uključenih u mjeru stručnog osposobljavanja. Povećanu naknadu dobit će i svi mladi koji će biti uključeni u mjeru.


Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

  • Detaljnije se uređuje ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, osigurava sve potrebne preduvjete za ustrojstvo i djelovanje regionalnih centara za profesionalnu rehabilitaciju, poslodavcima dodatno olakšava ispunjenje kvotne obveze na način da se proširuju oblici zamjenske kvote, te se pojednostavljuje postupak ostvarivanja prava na poticaje pri zapošljavanju osoba s invaliditetom koje osigurava Zavod.


Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja

  • Uspostavlja se jedinstveno tijelo vještačenja čime se uređuje složeni sustav medicinskog vještačenja kojim se ostvaruju prava iz sustava socijalne skrbi,  mirovinskog osiguranja,  zdravstva, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, zaštite ratnih veterana i dr. Vještačenje će se provoditi na jednom mjestu sa zaposlenim i stalnim timovima medicinskih vještaka, po jedinstvenoj metodologiji, čime se sprječavaju neujednačenosti u vještačenjima i subjektivne procjene povremeno angažiranih medicinskih vještaka od svakog resora posebno, a posljedično i manipulacije, prijevare i korupcija u sustavu vještačenja.


Uredba o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknada za okoliš na vozila na motorni pogon

  • Uredbom se  nastoji ostvariti pravedniji način naplate naknade, poštujući princip tko više zagađuje, više plaća, temeljen i na emisiji CO2 i na emisijskoj razini vozila. Cilj je i kroz ovu mjeru usmjeriti potražnju kupaca prema ekološki prihvatljivijim i štedljivijim vozilima. Novi izračun odnosi se samo na osobna vozila - ostala vozila u pravilu se ubrajaju u vozila koja su namijenjene za gospodarske svrhe, pa ih se sukladno EU praksi ne želi opterećivati dodatnim troškovima prilikom obračuna naknade.

 
Izmjena Ovršnog zakona

  • Uvodi se elektronička dražba prodaje nekretnina čime je osigurana učinkovitija provedba ovrhe na nekretninama i cijeli postupak je transparentan. Elektroničku dražbu vodit će FINA.

 



Pisane vijesti