Proslava dana Vukovara: Otkriven spomenik Maruliću

U povodu dana Vukovara i blagdana njegova zaštitnika Svetih Filipa i Jakova predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otkrio je na trgu ispred nekadašnjeg Radničkog doma u središtu grada spomenik "Oca hrvatske književnosti" Marka Marulića, rad akademskog kipara Vaska Lipovca.

VUKOVAR, 3. svibnja 2006. (Hina) - U povodu dana Vukovara i blagdana njegova zaštitnika Svetih Filipa i Jakova predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otkrio je na trgu ispred nekadašnjeg Radničkog doma u središtu grada spomenik "Oca hrvatske književnosti" Marka Marulića, rad akademskog kipara Vaska Lipovca.

Rekao je kako je, poput Marulića, i Vukovar naša srednjoeuropska i podunavska "legitimacija" u Europi. "Stoga nije ništa logičnije od Marulića u Vukovaru", poručio je Sanader dodajući kako su se kroz burna povijesna razdoblja Hrvati uvijek mogli dičiti velikim umovima.

"Upravo zahvaljujući ljudima poput Marulića uspjeli smo sačuvati duh, riječ i kulturu te očuvati nacionalni identitet dok smo, zahvaljujući hrvatskim braniteljima Vukovara, uspjeli sačuvati nezavisnost", ustvrdio je premijer.

Također su govorili akademici Tonko Maroević, koji je ustvrdio kako je Marulić prodičio hrvatski jezik, i Mirko Tomasović koji je podsjetio kako je Marulićev spjev Judita, iz 1501., postao zalogom hrvatske jezične i povijesne samosvijesti.

Obilježavanje Dana grada i blagdana njegova zaštitnika počelo je odavanjem počasti poginulim braniteljima.

U spomen na njihovu žrtvu vijence podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila su izaslanstva Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, te izaslanstvo grada-prijatelja Dubrovnika.

Misu zahvalnicu u župnoj crkvi svetih Filipa i Jakova predvodio je fra Slavko Soldo, predsjednik južnoslavenske konferencije franjevačkih provincijala.

Proslavi Dana grada Vukovara nazočni su brojni uzvanici, među kojima se nalazi i njegov počasni građanin predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

U okviru proslave u gradskoj četvrti Priljevo otvorit će se Poduzetnička zona, a svečana sjednica Gradskoga vijeća, kojoj će biti nazočni predsjednik Sabora Vladimir Šeks i Vlade Ivo Sanader, održat će se u dvorani Ružička hotela Lav.



Pisane vijesti