Puštanjem balona obilježen Svjetski dan autizma

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/pustanjem_balona_obiljezen_svjetski_dan_autizma.jpg

Danas se, tradicionalnim puštanjem plavih balona, u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske pod sloganom „Autizam treba - sustavno rješenje“, na Trgu svetog Marka obilježio Svjetski dan autizma. Balone su pustili potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović i Sanja Musić Milanović.

Potpredsjednica Vlade Opačić izjavila je da problem autizma nadilazi samo jedno ministarstvo te da je potrebna međusobna suradnja. Kazala je i da je Ministarstvo socijalne politike i mladih prošli tjedan dobilo uporabnu dozvolu za Centar za autizam u Splitu, što znači da će vrlo brzo biti otvoren. Također je istaknula da je Ministarstvo po prvi put u interne pravilnike uvrstilo stručnjake koji rade s osobama s autizmom kao dio sustava socijalne skrbi. Ministar Jovanović naglasio je da Hrvatska mora biti društvo jednakih šansi za sve: „Mi želimo kroz sustav odgoja i obrazovanja omogućiti svim osobama s autizmom da prema svojim potrebama, sposobnostima i interesima razviju one vještine koje će im omogućiti kvalitetan život. I to je naša osnovna poruka, mi, u suradnji s ostalim ministarstvima, želimo to osigurati.“ Ministar je istaknuo da osobe s autizmom zaslužuju našu pažnju, jer dio njih završava i osnovnu i srednju školu, polaže državnu maturu, što znači da ih moramo slušati da bi razumjeli sve njihove potrebe. „Svaki čovjek na svijetu ima talent za nešto, tako i djeca s autizmom, oni su naprosto talentirani za neke stvari i obaveza je roditelja, društva, škola, ministarstava da prepoznaju taj talent i omoguće im da ih u svojoj domovini razviju do kraja.“ Što se tiče Ministarstva zdravlja, ministar Ostojić je rekao da je obaveza Ministarstva zdravlja uvođenje rane dijagnostike i intervencije u zdravstveni sustav. Sanja Musić Milanović kazala je da je iznimno sretna da će se po prvi put obilježiti autizam na način na koji se obilježava u svijetu - danas će se u 19.30 sati plavom bojom, bojom autizma, osvijetliti zgrada Vlade i Sabora. Istaknula je da je to znak da je Vlada prepoznala ovaj problem i aktivno se uključila u osvješćivanje javnosti, ali i posebno djelatnika u svim sustavima koji se bave tim problemom.

Nakon puštanja balona, u Hrvatskom saboru je održan okrugli stol o toj tematici na kojem je rečeno da je za rješenje problema autizma potrebna sustavna međuresorska suradnja, koja je sada započela te su prisutni ministri naveli sve korake koje su poduzeli da bi se poboljšao status osoba s autizmom. Osobe s autizmom mogu postati sastavni dio društva, korisni i sebi i društvu, a ne teret društva, zaključeno je.



Pisane vijesti