Rast kamata malo je vjerojatan. Nema mjesta panici, već smirenome radu

Slika /Vijesti/2021/listopad/19 listopada/VRH_0090.png

U razgovoru s novinarima o aktualnim političkim temama predsjednik Vlade Plenković poželio je uspjeh u radu novoizabranom predsjedniku Vrhovnog suda Dobroniću, a građanima s dugoročnim kreditima poručio da Europska središnja banka ne kani dirati u kamate još dvije godine. "Umjesto širenja zabrinutosti valja - smireno raditi".

"Cilj političkih nastupa onih koji imaju nekakav šešir na glavi, nekakvu važnu dužnost, je taj da govore istinu i signaliziraju neke teme, ali isto tako nije da kreiraju nekakvu paniku u javnosti koja bi trebala izazivati zabrinutost naših građana. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna kroz te njegove nastupe", rekao je Plenković novinarima upitan za komentar upozorenja guvernera HNB-a Borisa Vujčića da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, ali je dodao i da je to vrlo malo vjerojatan.
 
Dodao je i da je Vujčićeva zamjenica Sandra Švaljek danas rekla kako Europska središnja banka ne kani dirati u kamate još dvije godine. "Ne moramo skakati na prvu loptu, treba samo smireno raditi dalje", poručio je.
 
Upitan za komentar da je Grad Zagreb za preuzimanje i oporabu biootpada odabrao tvrtku Petra Pripuza te je li time gradonačelnik Tomislav Tomašević pogazio jedno od svojih temeljnih predizbornih obećanja, Plenković je rekao kako cijela politička platforma Možemo svakoga dana u svakom pogledu sve više shvaća što znači transformirati se iz NGO-a i aktivista u stranku. Smatra da je buncati u oporbi jedno, a preuzimati odgovornost i donositi odluke nešto sasvim deseto. "Naučit će kroz mandat", rekao je Plenković dodavši da će Zagrebu pomagati u svim aspektima.
 
Tvrtke koje distribuiraju naftu nisu slabašne, izdržat će mjesec dana ograničenje cijene goriva
 
Vezano uz uredbu Vlade da se ograniči cijena goriva i negodovanje pojedinih tvrtki za distribuciju nafte oko ograničavanja cijene premium goriva, predsjednik Vlade kratko je poručio: Nisu to tako slabašne kompanije da ne mogu na svojim plećima izdržati mjesec dana ovo što smo mi donijeli.
 
Plenković je, na pitanje očekuje li u Saboru akciju oporbe vezanu i uz izbor glavnog ravnatelja HRT-a, podsjetio je i da je to već ranije nazvao događanjem naroda i cirkusom.
 
"Ta jedna homogenizacija, ljubav, jedinstvo i privrženost između Hasanbegovića i Benčić, između Grmoje i Hajdukovića, ili između Grbina i Puljak, to je jedna ljubav koja cvate i razvija se. Mi im želimo svu sreću u toj zaljubljenosti", kazao je.
 
Ravnatelj HRT-a bira se sukladno zakonu koji datira iz vremena SDP-a, a Robert Šveb imao je najbolji program za budućnost HRT-a

Plenković je, na pitanje očekuje li u Saboru i ovaj tjedan akciju oporbe vezano uz izbor glavnog ravnatelja HRT-a, odgovorio kako je to i ranije nazvao "događanjem naroda" i "cirkusom".

"Ta homogenizacija, ljubav, jedinstvo i privrženost između Hasanbegovića i Benčić, između Grmoje i Hajdukovića, ili između Grbina i Puljak - to je ljubav koja cvate i razvija se. Mi im želimo svu sreću u toj zaljubljenosti", kazao je.

Drži da je takav "spoj krajnje desnih i lijevih" odigrao istu takvu vrstu utakmice u izborima kada su zajednički radili na tome da Kolinda Grabar-Kitarović ne obnovi svoj predsjednički mandat.

Smatra i da je kandidat za tu funkciju Robert Šveb imao najbolji program i ideje za budućnost HRT-a, a podsjetio je da se ravnatelj HRT-a bira sukladno zakonu koji datira iz vremena SDP-a.

Komentirajući izjave bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Krunislava Olujića koji je izbor Radovana Dobronića ocijenio Plenkovićevim porazom, odgovorio je da je Olujić "inače briljantan analitičar i pravnik te ga jako cijene u pravničkim krugovima". Istaknuo je da je Dobronić dobio povjerenje parlamentarne većine i HDZ-a i ima kvalifikacije potrebne za tu funkciju, da je čovjek od integriteta te mu je zaželio uspjeh.

Želimo da sva tri naroda u BiH budu istinski ravnopravni
 
Zamoljen da komentira izjavu ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana o zabrinutosti zbog razvoja političke situacije u BiH, Plenković je rekao kako ne bi smjelo dolaziti do situacije da jedan narod drugome bira predstavnika u predsjedništvu te zemlje. Istaknuo je da žele da se postigne dogovor koji će omogućiti da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu istinski ravnopravni, a ne da se jedan narod osjeća kao da je u podređenom položaju.
 
Vezano uz presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media rekao je da će HDZ, kada službeno dobije presudu, podmiriti potrebni novčani iznos u državni proračun.
 
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti | Andrej Plenković