Reakcija na članak „Borbene brigade ruše Jadranku Kosor“

U povodu članka Roberta Bajrušija „Borbene brigade ruše Jadranku Kosor“ objavljenom u tjedniku „Nacional“ 14. studenoga 2006. godinzbog niza dezinformirajućih navoda vezanih uz potpredsjednicu Vlade i ministricu Jadranku Kosor u pogledu funkcioniranja Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obiteljstjecanja statusa branitelja i njihovog navodnog prekobrojnog stvaranjte samih aktivnosti Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatramo potrebnim reagirati.

U povodu članka Roberta Bajrušija „Borbene brigade ruše Jadranku Kosor“ objavljenom u tjedniku „Nacional“ 14. studenoga 2006. godine, zbog niza dezinformirajućih navoda vezanih uz potpredsjednicu Vlade i ministricu Jadranku Kosor u pogledu funkcioniranja Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, stjecanja statusa branitelja i njihovog navodnog prekobrojnog stvaranja, te samih aktivnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatramo potrebnim reagirati.
Govoreći o pojavi novih veteranskih grupacija novinar Bajruši na krajnje dezinformirajući način zaključuje kako je „sve inicirala Jadranka Kosor koja stoji iza odluke prema kojoj je Hrvatsku branilo 480.000 osoba, pri čemu su u bodovanju izjednačeni borci s prvih crta i pripadnici tzv. neborbenog sektora, gdje spadaju i uredski činovnici, tajnice, mehaničari i konobarice“. Kao prvo, međutim, ističemo da je upravo u mandatu ove Vlade po prvi puta napravljen Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, temeljem službenih evidencija resorno nadležnih Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, a koji je poslužio kao temeljni preduvjet za raspodjelu udjela u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ne izdaje, nikada nije izdavalo potvrde o dokazima sudjelovanja u Domovinskom ratu, niti je na bilo koji drugi način utjecalo na stvaranje podataka o broju branitelja u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Nadalje, samom razdiobom na borbeni i neborbeni sektor, koju također provode resorno nadležni Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova, određeno je da pripadnicima borbenog sektora, odnosno zapovjedništava i postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i izvođenju borbenih djelovanja po danu sudjelovanja pripada daleko veći broj bodova od pripadnika neborbenog sektora, odnosno ustanova i službi koje nisu izravno sudjelovale u pripremi i izvođenju borbenih djelovanja, ali su bile u funkciji borbenog sektora i obrane suvereniteta RH. Iz svega navedenoga razvidna je besmislenost optužbi novinara Bajrušija na račun potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor u svezi navodnog odlučivanja o konačnom broju branitelja i izjednačavanju u bodovanju branitelja pri dodjeli udjela u Fondu.
Odbacujemo i apsurdne navode kako je potpredsjednica Kosor „kriva za potpuno pogrešnu strategiju fonda za branitelje“, s obzirom da je upravo uz njezino vođenje Upravnog odbora Fonda u mandatu ove Vlade Fond profunkcionirao, u njega je dosad bez naplate preneseno po 7% dionica INA-e i T-com-a, trenutna vrijednost mu je preko 2 milijarde i 165 milijuna kuna, a sve odluke na Upravnom odboru donose se uz suglasnost predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koji u njemu čine i većinu.
Nastavljajući dezinformirati javnost usporedbama aktivnosti gradskih vlasti Grada Zagreba prema hrvatskim braniteljima koje su po njegovim riječima u „posljednjih šest godina zaposlile nekoliko tisuća veterana, riješile brojne stambene probleme i postigle kudikamo bolje rezultate nego na državnoj razini, gdje je mjerodavna Jadranka Kosor“, novinar Bajruši namjerno ignorira rad i rezultate Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i opetovano dezinformira javnost. U tom smislu ističemo samo neke od primjera dosadašnjeg rada Ministarstva - putem Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u mandatu ove Vlade godine zaposleno je preko 5000 hrvatskih branitelja, riješeno je 2975 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, pri završetku je stambeno zbrinjavanje svih dosadašnjih 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, u protekle tri godine dodijeljena su ukupno 333 automobila za 100%-tne HRVI I. skupine koji su to pravo ostvarili po prvi put. Donesen je novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na čemu je pohvale od Svjetske veteranske federacije osobno dobila potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor. Važnim smatramo istaknuti kako je u protekle dvije godine izvršen povrat duga zbog neusklađivanja mirovina i invalidnina hrvatskim braniteljima prema prijašnjim Zakonima o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u razdoblju od 1997. do 2002. godine u ukupnom iznosu preko 280 milijuna kuna, a isplata duga za 2003. godinu kao i za prvu polovicu 2004. godine izvršit će se u 2007. godini. Također je u ovoj godini izvršen i povrat duga u iznosu od 33 milijuna za isplatu invalidnina i usluga osoba za pružanje njege i pomoći po tužbenim zahtjevima HRVI i njegovatelja nastalih temeljem prijašnjih Zakona o pravima hrvatskih branitelja.
Polemizirajući bez stvarnih argumenata i stvarajući konstrukcije bez ikakvog predznanja o navođenim podacima, nepoštivajući pritom i pravila novinarske etike da o njihovoj ispravnosti kontaktira i drugu stranu, konkretno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, novinar Bajruši svjesno je nanio štetu potpredsjednici Vlade i ministrici Jadranki Kosor, kao i čitavom Ministarstvu.




Pisane vijesti