Reguliranjem rada nedjeljom ispunjujemo program Vlade

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/04 srpnja/VRH_2109.jpg

U obraćanju novinarima predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na Zakon o trgovini, kazavši da je to veliki iskorak u ravnoteži poslovnog i obiteljskog života, a njegovim donošenjem ispunjeno je izborno obećanje. Rekao je i da je ministar obrane predložio kompetentnu osobu za čelnika VSOA-e te da je na predsjedniku Republike teret odgovornosti što još uvijek nije imenovana čelna osoba Agencije. Govorio je o obnovi nakon potresa, tragediji u Sisku, stanju u pravosudnom sustavu te komentirao ostala aktualna politička zbivanja.

Cjelina obnove je izrazito velika i dinamična
 
Predsjednik Vlade kazao je kako se na sjednici razgovaralo o brojnim aktualnim temama. Razgovaralo se o desetogodišnjem članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, ali i o trošenju sredstava za Europski fond solidarnosti.
 
"Produljili smo rok za trošenje sredstava, za petrinjski i zagrebački potres. Iz Fonda se obnovilo 156 škola i vrtića, 26 fakulteta, 56 drugih zdravstvenih ustanova", rekao je.
 
Dodao je da se obnovilo i 77 mostova, 28 kilometara nasipa, 217 klizišta.
 
"Cjelina obnove s milijardu i tri milijuna eura je izrazito velika i dinamična. Napravit ćemo prezentaciju o utrošenim sredstvima. I o naučenim lekcijama, sa sugestijama kako da se poboljša zakonski okvir za trošenje sredstava", poručio je Plenković.
 
Istaknuo je da su se odlučili na konstrukcijsku obnovu jer bismo vraćanjem u prijašnje stanje  imali nisku protupotresnu zaštitu zgrada i sve bi bilo krhko kao prije.
 
Zahvalio je svima koji su i na razini Vlade, ministarstava i pojedinih korisnika pridonijeli tome da se sredstva maksimalno iskoriste.
 
Zakonom o trgovini ispunili smo naše izborno obećanje
 
Premijer se osvrnuo i na novi Zakon o trgovini i novi režim o radnim nedjeljama, pri čemu će šesnaest nedjelja u godini biti radno.
 
"S ovim smo ispunili naše izborno obećanje. Smatram da je ovo veliki iskorak u ravnoteži poslovnog i obiteljskog života i siguran sam da ćemo se vrlo brzo navići na novi režim", ocijenio je, dodavši da je odluku pozdravila velika većina građana te da ćemo se vrlo brzo naviknuti.
 
"Ovo je izbalansirani pristup", poručio je Plenković. 
 
Nastavit ćemo s aktivnostima policije o prikupljanju oružja
 
Predsjednik Vlade izvijestio je da se na sjednici razgovaralo i o tragediji u Sisku.
 
"Povezali smo je s događajima u Trogiru. Izražavamo sućut. Stavili smo u fokus sve aktivnosti glede sigurnosti. Zato ćemo nastaviti s aktivnostima policije o prikupljanju oružja. Cijenimo doprinos branitelja i naravno da su ovo pojedini slučajevi", kazao je. 
 
Nacionalna sigurnost nije ugrožena
 
Premijer je poručio da je ministar obrane Mario Banožić za šefa VSOA-e predložio kompetentnu osobu te da je na predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću teret odgovornosti za to što još uvijek nije imenovana čelna osoba te Agencije.

"Mislim da je ministar, sukladno svojim ovlastima, predložio kompetentnu osobu, koja ima kredibilitet, potrebna znanja, sve potrebne uvjete da obavlja taj posao. Riječ je o profesionalcu, časniku Hrvatske vojske, dakle nije ga našao negdje usput", rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Prema Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu, tajnim službama upravljaju ravnatelji koje supotpisom imenuju predsjednik Republike i predsjednik Vlade, pri čemu ravnatelja predlaže ministar obrane.

"Tu je teret odgovornosti na predsjedniku Republike Nema tu nikakvog ega, ima prijedlog koji stoji, koliko je meni poznato od veljače, u Uredu predsjednika", rekao je Plenković upitan je li razlog neimenovanju sukob ega njega i predsjednika, a odbacio je i tumačenja da je zbog neimenovanja šefa VSOA-e ugrožena nacionalna sigurnost.

Nije htio nagađati o razlozima zbog kojih Milanović odbija supotpisati odluku o imenovanju Validžića. "Stav je Vlade da mjesto treba popuniti, kandidat koji je predložen je kompetentan po svim objektivnim kriterijima, čak je riječ o osobi koju je i predsjednik Republike nedavno odobrio za dužnost koju ima sada", rekao je.

General Validžić šef je Vojnoobavještajne uprave u okviru Glavnog stožera MORH-a.

Procedura je takva da se treba dobiti suglasje za njegovo imenovanje na mjesto šefa VSOA-e, dodao je Plenković, a na pitanje "što ako ono ne postoji", novinarima je odgovorio – "pitajte tamo gdje suglasja nema".

O situaciji sa skladištenjem plina
 
Upitan za komentar izjave saborskog zastupnika Mosta Saborski zastupnik Mosta Zvonimira Troskota koji je upozorio na situaciju sa skladištenjem plina, navodeći da je HEP u nekim situacijama dnevno gubio i po 500.000 eura, Plenković je kazao kako nema pojma što je Troskot govorio.
 
"Niti sam to čuo, niti se imam vremena baviti njima", kazao je predsjednik Vlade, navodeći da je Hrvatska prošla kroz energetsku krizu koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.
 
"Zatražili smo od ministra gospodarstva da vidi o čemu se radi i sukladno tome očekujemo prijedlog", rekao je Plenković, dodavši da će se o svemu razgovarati s nadležnim ministrima.
 
Cilj ove Vlade je povećanje plaća
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji kaže da je pravosudni sustav pred slomom i da ima manjak od 870 ljudi i uputio na priopćenje Ministarstva pravosuđa u kojem stoji da brojke koje navodi Vrhovni sud nisu točne.
 
Na pitanje novinara prijeti li Hrvatskoj slom, Plenković je odgovorio da ne vidi problematičnu situaciju.
 
"Naša sudska mreža se racionalizirala više puta, ona je dosta velika, ima dovoljan broj sudaca u mreži. Ne vidim s te strane nikakvu problematičnu situaciju u smislu funkcioniranja sudstva, niti je ta tema bila dizana do prije dva mjeseca", rekao je u Plenković.
Pri tome je podsjetio na povećanje plaća za pravosudne dužnosnike i na novi zakon o plaćama.
 
"Još jednom apeliramo na zaposlenike u pravosuđu da razumiju kontekst u kojem se ovo događa, kontekst onoga što Vlada radi i da postoji jasna politička volja. Ono što je ministar kazao je dio onoga što će slijediti kroz nekoliko mjeseci i bit će u prilog svim tim službenicima i namještenicima čiji rad cijenimo i respektiramo", poručio je premijer. 
 
Upitan hoće li se sastati s Dobronićem, rekao je "vidjet ćemo" dodavši da je ministar pravosuđa Ivan Malenica u stalnoj komunikaciji s njime.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković