Rim: Predsjednica Vlade posjetila Hrvatski zavod Sv. Jeronima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/rim_predsjednica_vlade_posjetila_hrvatski_zavod_sv_jeronima.jpg

RIM, 13. ožujka 2010. (Hina) - Premijerka Jadranka Kosor nakon današnje privatne audijencije kod pape Benedikta XVI. posjetila je Hrvatski zavod Sv. Jeronima gdje ju je rektor zavoda fra Jure Bogdan upoznao s zadaćama i poviješću institucije koja više od 5. stoljeća djeluje u Rimu.

Fra Jure Bogdan izjavio je nakon razgovora da je premijerku upoznao s misijom ulogom i poslanjem Zavoda kroz povijest te izrazio veliko zadovoljstvo što je danas mogao ugostiti predsjednicu Vlade.

"Kroz povijest bilo je vremena kad se čovjek nije smio približiti našem zavodu, a sada kad imamo izgrađenu svoju državu imamo izgrađene i posve normalne odnose prema svim hrvatskim institucijama" rekao je Bogdan.

Kosor je kazala da se upoznala s poviješću Zavoda koja se podudara s poviješću hrvatskog naroda i države dodala je da je nazočne u Zavodu izvijestila o današnjoj audijenciji kod Svetoga Oca i pozivom da posjeti Hrvatsku koji mu je uputila, te je zamolila i pozvala sve nazočne da pomognu kako bi se taj događaj i realizirao.

Hrvatske rimske institucije javljaju se za vrijeme pape Siksta V. u XV. stoljeću, a Zavod je u današnjem obliku sagrađen 30-ih godina XX. stoljeća. U Zavodu danas žive i rade svećenici koji su na različitim papinskim sveučilištima. Zavod je izravna veza Hrvata sa Svetom Stolicom koja traje već stoljećima, a posjetio ga je i prethodni papa Ivan Pavao II. a sadašnji papa Benedikt XVI. je održao govor o Stepincu. Naslovni biskup Crkve sv. Jeronima je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Sastanku su nazočili i glavni tajnik Biskupske sinode msgr. Nikola Eterović te papinski nuncij u Kuvajtu nadbiskup Petar Rajič.



Pisane vijesti