Rumunjska želi vidjeti Hrvatsku u EU i NATO-u

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/rumunjska_zeli_vidjeti_hrvatsku_u_eu_i_nato_u.jpg

Hrvatska je u petak u Bukureštu dobila snažnu potporu za punopravno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Europskoj uniji, a hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov rumunjski domaćin Calin Popescu Tariceanu suglasili su se da uz odlične političke odnose dvije zemlje imaju sve preduvjete da još više osnaže gospodarsku suradnju koja je također u usponu.

BUKUREŠT, 9. veljače 2007. (Hina) - Hrvatska je u petak u Bukureštu dobila snažnu potporu za punopravno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Europskoj uniji, a hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov rumunjski domaćin Calin Popescu Tariceanu suglasili su se da uz odlične političke odnose dvije zemlje imaju sve preduvjete da još više osnaže gospodarsku suradnju koja je također u usponu.

"Rumunjska snažno i u potpunosti podupire hrvatsku kandidaturu za NATO", izjavio je Tariceanu nakon razgovora u četiri oka s premijerom Sanaderom, izrazivši želju da se to dogodi već na sljedećem summitu Sjevernoatlantskog saveza u proljeće 2008. koji bi se trebao održati upravo u Bukureštu.

Govoreći o Europskoj uniji, šef rumunjske vlade je naglasio da "pregovori o europskom ustavu ne bi smjeli naštetiti prijemu Hrvatske u sadašnji blok 27-orice".

Tariceanu je ujedno izrazio uvjerenje da će Hrvatska u CEFTA-i, "sporazumu korisnom za zemlje regije", Hrvatska imati "ulogu lidera".

Premijer Sanader zahvalio je Rumunjskoj na navedenoj potpori i naglasio da Rumunjska ima golemo pregovaračko iskustvo iz kojeg Hrvatska može crpsti korisne savjete.

Potvrdio je da Hrvatska na sljedećem summitu NATO-a očekuje pozivnicu za članstvo, te da će, neovisno o donošenju europskog ustava, do kraja desetljeća postati i članica EU-a.

S Tariceanuom je Sanader razgovarao i o Procesu suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), najavivši za 11. svibnja u Zagrebu summit SEECP-a na kojem se očekuje predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i njemačka kancelarka Angela Merkel. Kako su u to vrijeme najavljeni i izbori za Europski parlament, neizvjesno je hoće li će u Zagreb stići i Tariceanu.

Sanader je najavio i održavanje konferenciju o NATO-u u Dubrovniku, zadnju uoči summita Saveza 2008. godine.

Dvojica premijera založila su se za daljnje jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja, a početkom travnja na ministarskoj konfernciji SEECP-a, očekuje se potpisivanje memoranduma za veliki europski projekt naftovoda Constanta-Pančevo-Omišalj-Trst. Trgovinska razmjena između dviju zemalja stalno raste, pa je s 21,4 milijuna dolara 1998. skočila na 360 milijuna dolara 2005.

Obojica premijera dala su potporu planu UN-ovog izaslanika Marttija Ahtissarija za Kosovo, kao "podlozi" za konačno rješenje tog pitanja.

"Hrvatska je zainteresirana za stabilizaciju svog susjedstva, i Hrvatska će, po tom pitanju, biti dio zajedničke međunarodne politike", kazao je Sanader.

Sanadera poslijepodne u Bukureštu očekuje susret s predsjednikom Senata Nicolaeom Vacaroiuom.



Pisane vijesti