Sabor donio dokumente za EU, osnovao Nacionalni odbor

Hrvatski sabor večeras je zajedničkom Izjavom s Vladom potvrdio punu spremnost Hrvatske da se 17. ožujka ove godine otvore pregovori o punopravnom članstvu Hrvatske u EU.

ZAGREB, 19. siječnja 2005.(Hina) - Hrvatski sabor večeras je zajedničkom Izjavom s Vladom potvrdio punu spremnost Hrvatske da se 17. ožujka ove godine otvore pregovori o punopravnom članstvu Hrvatske u EU.

Izjavu o zajedničkom djelovanju Vlade i Sabora u procesu pregovora za članstvo u EU, Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora, te Odluku o osnivanju Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, Sabor je donio konsenzusom svih parlamentarnih stranaka.

Nacionalni je interes Hrvatske, ističe se u Deklaraciji, što kvalitetnije okončanje pregovora, te što skoriji ulazak u punopravno članstvo Unije.

Politički je interes očuvanje nedjeljivosti, integriteta i cjelovitosti državnog teritorija Hrvatske kao države članice EU, kao i kontinuiteta i zaštite tradicije, kulture, jezika i društvenih vrijednosti.

Osiguranje blagostanja, pune socijalne sigurnosti i dobrobiti svih njezinih građana istaknuti su kao gospodarski cilj Hrvatske.

Sabor će, stoji u Deklaraciji, nastaviti suradnju s Vladom kako bi se proces usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama Unije uspješno i brzo provodio.

Poduprijet će i sva nastojanja da se u pregovorima osiguraju izuzeća i prijelazna razdoblja za one dijelove pravne stečevine u kojima, u trenutku pristupanja EU, neće postojati dovoljna razina spremnosti za puno usklađivanje i provedbu.

Deklaracijom se ističe značenje razvoja djelotvornog sustava državne uprave, naglašava nužnost osiguranja transparentnog vođenja pregovora, kao i uloge Sabora u raspravi o svim bitnim pitanjima koja proizilaze iz pregovora.

Ističe se i važnost uloge hrvatskih građana u procesu pridruživanja EU - građani će o pristupanju Uniji odlučiti referendumom koji se mora održati prije potpisivanja Ugovora o pristupanju, odnosno po završetku
pregovora.


Sabor se obvezao osigurati svu potporu pravovremenom pristupanju promjenama hrvatskog Ustava, nužnim za punopravno članstvo.

Nacionalni odbor za praćenje pregovora imat će 19 članova koji će biti naknadno imenovani, a predsjedavat će mu predstavnik oporbe.

Odbor će nadgledati i ocjenjivati tijek pregovora i djelovanje pojedinih članova pregovaračkog tima, te najmanje dva puta godišnje obavještavati Sabor o svom radu.

Zaključkom je Sabor obvezao Nacionalni odbor da prije početka pregovora o pojedinom poglavlju utvrdi pregovaračka polazišta kao obavezni okvir za vođenje pregovora u ime Hrvatske.

Ministarstvo europskih integracija Sabor je obvezao da mu u roku osam dana dostavi popis izuzetaka i prijelaznih razdoblja za deset država koje su članicama Unije postale u svibnju 2004, te popis svih odstupanja od pravnih stečevina EU za sve države EU.

Prije početka pregovora sa EU Sabor će, zaključeno je, provesti raspravu o rezoluciji o strategiji pregovora Hrvatske s EU.



Pisane vijesti