Sabor: Vlada odlučna spriječiti rasprodaju otoka i sprudova

Premijer Ivo Sanader opetovao je danas u 'aktualnom prijepodnevu' Vladinu odlučnost da spriječi rasprodaju hrvatskih otoka, ali i riječnih sprudova.

ZAGREB,9. studenoga 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader opetovao je danas u 'aktualnom prijepodnevu' Vladinu odlučnost da spriječi rasprodaju hrvatskih otoka, ali i riječnih sprudova.

Vlada, istaknuo je, ne prodaje, niti će prodavati otoke, dapače, od vlasnika će tražiti da država, odnosno lokalne jedinice imaju pravo prvokupa, a isto vrijedi i za sprudove na granici sa BiH i SiCG.

I ja sam protiv rasprodaje otoka, a isto vrijedi i za sprudove, rekao je Miroslavu Rožiću (HSP) koji je pitao zašto Vlada ništa ne poduzima na Uni gdje je, tvrdi, Republika srpska kopajući šljunak ušla 200 metara preko granice i iskopala cijeli riječni otok.

Budite sigurni da će Vlada znati zaštiti hrvatske interese, rekao je Sanader, dodajući da će Vlada inzistirati na državnim granicama koje je ustanovila Badinterova komisija, dakle na granicama bivših jugoslavenskih republika.

Premijer je najavio da je izvješće o provedbi Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjima, prvo takvo, koje obuhvaća više godina, gotovo i da će još za ovog zasjedanja, biti u Saboru.

Točno je da Vlada još nije dostavila ni jedno takvo izvješće, ali to ne znači da se Ustavni zakon ne provodi,odgovorio je zastupnici manjina Zdenki Čuhnil koja je upozorila da Vlada ne poštuje zakonsku obvezu da najmanje jednom godišnje podnese izvješće, iako je Ustavni zakon na snazi tri godine.



Pisane vijesti