Sanader: Borba protiv rada na crno je Vladin prioritet

Borba protiv rada na crno je Vladin prioritet, pa će ona poduprijeti sve inicijative koje mogu smanjiti sivu ekonomiju u Hrvatskoj, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj konferenciji posvećenoj kampanji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) protiv rada na crno.

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Borba protiv rada na crno je Vladin prioritet, pa će ona poduprijeti sve inicijative koje mogu smanjiti sivu ekonomiju u Hrvatskoj, istaknuo je premijer Ivo Sanader na današnjoj konferenciji posvećenoj kampanji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) protiv rada na crno.

Po neslužbenim procjenama, u Hrvatskoj oko 400.000 ljudi radi na crno, a zbog sive ekonomije oko 11 milijardi kuna godišnje ostaje izvan državne blagajne, što su zabrinjavajući podaci, upozorio je Sanader.

Vlada je krajem prošle godine donijela trogodišnji program mjera za suzbijanje sive ekonomije, izmijenjen je Zakon o državnom inspektoratu kojim su povećane ovlasti inspektora, uveden je novi ustroj i rad financijske policije, a u tijeku je reforma pravosuđa.

U završnoj je fazi rad na izmjenama Zakona o prekršajima, s naglaskom na ukidanje zastare zbog koje je bila znatno smanjena efikasnost sankcioniranja prekršitelja zakona, najavio je premijer.

Sanader je također podržao jučerašnje sklapanje sporazuma "Kutina - grad bez rada na crno", koji su potpisali kutinski gradonačelnik Davor Žmegač i predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović, te pozvao sve druge gradove i općine u Hrvatskoj da mu se priključe.

Sporazumom se Grad Kutina obvezao da će ubuduće u postupcima javne nabave za gradska poduzeća i ustanove jedan od temeljnih kriterija biti dokaz ponuđača da ne zapošljava radnike na crno.

Kutinski gradonačelnik istaknuo je kako je to za njegov grad prvenstveno pitanje razvoja gospodarstva, te najavio da će se sporazumu uskoro priključiti Mali Lošinj.

Ove je godine, koju je SSSH proglasio godinom borbe protiv rada na crno, napokon iskazana politička volja za rješavanjem problema sive ekonomije, ocijenila je predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović.

Uz nužne zakonske promjene, koje će omogućiti efikasnije kažnjavanje prekršitelja, trebalo bi provesti reformu poreznog sustava kojom bi se povećala porezna osnovica, a porezi smanjili, naglasila je Dejanović.



Pisane vijesti