Sanader: Kao premijer ne mogu davati prognoze

Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu je izrazio zadovoljstvo susretima koje je obavio tijekom dvodnevnog posjeta Europskom parlamentu u Strasbourgu, rekavši kako je Hrvatska iskoristila tu priliku kako bi sve najvažnije političke frakcije upoznala sa svim učinjenim u proteklih pola godine, ali je naglasio kako nije primjereno da u ovom trenutku daje bilo kakve prognoze u svezi toga kakvu će odluku donijeti Radna skupina i Ministarsko vijeće EU-a glede početka pristupnih pregovora s Hrvatskom.

STRASBOURG, 28. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu je izrazio zadovoljstvo susretima koje je obavio tijekom dvodnevnog posjeta Europskom parlamentu u Strasbourgu, rekavši kako je Hrvatska iskoristila tu priliku kako bi sve najvažnije političke frakcije upoznala sa svim učinjenim u proteklih pola godine, ali je naglasio kako nije primjereno da u ovom trenutku daje bilo kakve prognoze u svezi toga kakvu će odluku donijeti Radna skupina i Ministarsko vijeće EU-a glede početka pristupnih pregovora s Hrvatskom.

"Iskoristili smo priliku i prikazali što je sve Hrvatska učinila od odluke u ožujku kojom je odgođen početak pregovora i očekujemo da će se svi ti napori primjereno vrednovati", rekao je Sanader hrvatskim novinarima koji su pratili njegov posjet.

"U ovom trenutku nije primjereno da kao predsjednik Vlade dajem bilo kakve prognoze. Mi samo možemo reći kako je Hrvatska učinila sve što se od nje očekivalo, a sada je na EU-u da da konačnu ocjenu", kazao je premijer.

Na novinarsko pitanje da procijeni koliko je realno da Hrvatska idući tjedan počne pregovore, Sanader je odgovorio kako nije na njemu da donosi takve procjene i ponovio da Hrvatska samo može reći kako je učinila sve.

"Apeliram na našu javnost da ... kao što je često u prošlosti javnost bila razočarana što nismo počeli pregovore, ne treba ni sada biti preveliki optimist, već treba hladnokrvno pričekati odluku EU-a", kazao je hrvatski premijer.

Također je ustvrdio kako mu je kao predsjedniku Vlade prije svega stalo da u svijetu Hrvatsku predstavi kao zrelu demokratsku zemlju, članicu međunarodne zajednice, koja zna svoje obveze, i živi europske standarde iako još nema formalnu potvrdu punopravnog članstva.

"Bez obzira na to kakva odluka bila, Hrvatska ide dalje", poručio je Sanader.

Jedan od brojnih sugovornika hrvatskog premijera u Strasbourgu bio je i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, koji je danas ponovio svoje visoko mišljenje o Turskoj. Na novinarsko pitanje da li Rehn iskazuje jednaki entuzijazam oko početka pregovora s Hrvatskom, kao oko početka pregovora s Turskom, Sanader je rekao kako su se obojica suglasila da su to dva odvojena slučaja i da Hrvatsku i Tursku ni po čemu ne treba uspoređivati.

Na potpitanje: "Niti po entuzijazmu dakle?", premijer se od srca nasmijao uz odgovor novinaru: "To ste vi rekli!".

Sanader će svoj dvodnevni posjet Strasbourgu u srijedu poslije podne zaključiti sastankom s glavnim tajnikom Vijeća Europe Terryjem Daviesom, a nakon toga će otputovati u Hrvatsku.



Pisane vijesti