Sanader: Očekujem da EPP stavi Hrvatsku kao temu rasprave na EP

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u utorak je u Strasbourgu rekao kako svoj dvodnevni posjet Europskom parlamentu (EP) smatra vrlo važnim jer će se sastati s vodstvima svih najjačih parlamentarnih frakcija i od njih pokušati dobiti potporu za skori početak pregovora EU i Hrvatske te da će od Europske pučke stranke (EPP-ED), kojoj pripada i HDZ, očekivati da pronađe način i uvrsti Hrvatsku kao jednu od tema za raspravu na zasjedanju EP-a koje je u tijeku.

STRASBOURG, 27. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u utorak je u Strasbourgu rekao kako svoj dvodnevni posjet Europskom parlamentu (EP) smatra vrlo važnim jer će se sastati s vodstvima svih najjačih parlamentarnih frakcija i od njih pokušati dobiti potporu za skori početak pregovora EU i Hrvatske te da će od Europske pučke stranke (EPP-ED), kojoj pripada i HDZ, očekivati da pronađe način i uvrsti Hrvatsku kao jednu od tema za raspravu na zasjedanju EP-a koje je u tijeku.

Sanader je to rekao u izjavi za hrvatske novinare nakon dolaska u Strasbourg i razgovora sa zastupnicima Vanjsko-političkog odbora EPP-a i parlamentarcima iz skupine Paneuropske unije.

U nastavku programa Sanader će se sastati sa predsjednikom EP-a Josepom Borrellom a govorit će i na sjednici Kluba zastupnika EPP-ED na kojoj će, uz predsjednika Kluba Hansa Gerta Poetteringa biti nazočan i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Sutra će se hrvatski premijer sastati s vodstvom ostalih dviju najjačih parlamentarnih frakcija, europskim socijaldemokratima i zelenima, a poslijepodne će razgovarati s glavnim tajnikom Vijeća Europe Terryem Davisom.

"Držim da će ovo biti iznimno važni razgovori u kojima ću sve svoje sugovornike upoznati s punom provedbom Akcijskog plana hrvatske Vlade", rekao je Sanader.

Od zastupnika Europske pučke stranke, frakcije kojoj pripada i HDZ, Sanader očekuje da pronađu način kako bi se i na sjednici Europskog parlamenta koja je počela u ponedjeljak, razgovaralo o Hrvatskoj.

Na novinarsko pitanje je li to moguće po Poslovniku EP-a, jer Hrvatska nije navedena kao tema zasjedanja, Sanader je odgovorio kako "nije došao raditi poslovničke probleme EP-u, ali vjeruje kako će kolege iz EPP-a pronaći način kako bi uvrstili Hrvatsku kao temu za raspravu".

Hrvatski premijer rekao je kako očekuje konstruktivne razgovore u petak s glavnom tužiteljicom Haškog suda Carlom del Ponte te izrazio uvjerenje da će sva tijela sa čijim će predstavnicima razgovarati utjecati na pozitivan razvoj situacije za Hrvatsku.

"U ovom trenutku postoje razlozi za vjerovanje da bi sva ta tijela, zaključujući Radnu skupinu u nedjelju, te Ministarsko vijeće u ponedjeljak trebalo vrednovati primjenu Akcijskog plana u posljednjih šest mjeseci", rekao je Sanader.

"Očekujem da bi ocjena mogla biti pozitivna, što bi za posljedicu imalo svi znamo što" dodao je premijer.

Informacija o sastanku Radne skupine za Hrvatsku u nedjelju za sada je još neslužbena, ali ako se potvrdi i službeno, premijer Sanader rekao je da će on osobno voditi hrvatsko izaslanstvo.



Pisane vijesti