Sanader označio početak izgradnje regionalnog sustava vodoopskrbe

Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Zemuniku Gornjem kod Zadra svečano označio početak izgradnje prve faze istočnog smjera regionalnog sustava vodoopskrbe zadarskog zaleđa.

ZEMUNIK, 23. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Zemuniku Gornjem kod Zadra svečano označio početak izgradnje prve faze istočnog smjera regionalnog sustava vodoopskrbe zadarskog zaleđa.

Ovaj sustav vodoopskrbe vrijedan je 160 milijuna kuna, a rok dovršetka je 2008. godina. Njime će biti osigurana vodoopskrba za 20-ak mjesta u zadarskom zaleđu, od Posedarja do Benkovca, a oko 16 tisuća stanovnika napokon će imati vodu. Novac će osigurati Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (48 milijuna kuna), Ministarstvo poljoprivrede (32 milijuna kuna), Hrvatske vode (32 milijuna kuna), Fond za regionalni razvoj (16,5 milijuna kuna), Hrvatske autoceste (16 milijuna kuna) i Zadarska županija (15,5 milijuna kuna).

Obraćajući se nazočnima, premijer Sanader rekao je kako mu je žao što prijašnje vlade nisu pokrenule ovaj vitalni projekt. "Danas bismo radili neke druge projekte", istaknuo je premijer i dodao da je ovaj projekt vodoopskrbe zadarskog zaleđa čvrsto obećanje HDZ-ove izborne kampanje.

"Ponosni smo na sve što poduzimamo i što pokreće Hrvatsku. Ne možemo dopustiti da naši ljudi, podjednako u zadarskom zaleđu ili Slavoniji, u 21. stoljeću nemaju vode", rekao je predsjednik Vlade.

"Pokrenut ćemo Hrvatsku u svim segmentima i u svim regijama. Iza ovog projekta stojimo, jer bez vode, kao i bez cesta, nema života. Ova vlada zna što hoće, hoće pokrenuti Hrvatsku, ali najprije će osigurati stanovnicima vodu, povezati ljude cestama i željeznicom", poručio je premijer.

U nastavku obraćanja okupljenima, premijer Sanader podsjetio je da izgradnja autoceste od Splita ide dalje prema Dubrovniku, a uskoro će, rekao je, početi i gradnja mosta kopno-Pelješac. "Sve što smo zacrtali, to ćemo i ostvariti za opće dobro, za dobro naše djece i naših ljudi", rekao je na kraju premijer Sanader na svečanosti u Zemuniku.

Okupljenima se obratio i ministar Božidar Kalmeta rekavši da je ovo projekt koji su sanjali stanovnici zadarskog zaleđa. On je od životne važnosti za ljude na ovom području, ne samo zbog pitke vode, nego i zbog gospodarskog rasta.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković istaknuo je da se u ovaj projekt krenulo zajedničkim snagama, te da Zadarska županija ima velike potencijale u poljoprivredi. "Moramo povećati našu proizvodnju u poljoprivredi i pojačati prehrambenu industriju, jedino tako ćemo zaustaviti trend uvoza poljoprivrednih proizvoda", istaknuo je ministar Čobanković.

Zadarski župan Ivo Grbić zahvalio je Vladi na zauzimanju za ovaj projekt koji je, kako je rekao, uvjet i za razvoj poljoprivrede.

Nakon svečanosti u Zemuniku Gornjem ministri Kalmeta i Čobanković sudjelovali su na svečanosti u Sukošanu kod Zadra kojom je obilježen početak radova na izgradnji magistralnog cjevovoda. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,6 milijuna kuna, a investitor je Zadarski vodovod.



Pisane vijesti