Sanader u Strasbourgu razgovarao s Borrellom

Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell u utorak je u Strasbourgu izrazio nadu kako će se nastaviti put Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji jer je ona učinila mnogo kako bi ispunila međunarodne zahtjeve i još treba ispuniti posljednji uvjet glede odbjeglog generala Ante Gotovine kako bi uklonila posljednju preostalu prepreku na put u Europu.

STRASBOURG, 27. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell u utorak je u Strasbourgu izrazio nadu kako će se nastaviti put Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji jer je ona učinila mnogo kako bi ispunila međunarodne zahtjeve i još treba ispuniti posljednji uvjet glede odbjeglog generala Ante Gotovine kako bi uklonila posljednju preostalu prepreku na put u Europu.

Predsjednik EP-a rekao je to na zajedničkoj izjavi za novinare nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom koji je u utorak stigao u dvodnevni posjet Europskom parlamentu.

"Mi u parlamentu priznajemo Hrvatskoj sve što je učinila kako bi ispunila sve zahtjeve i nadamo se da će riješiti preostali problem - situaciju oko generala Gotovine - kako bi preskočila i posljednju prepreku na putu u EU, rekao je Borrell.

Sanader je novinarima ponovio kako Hrvatska čini sve što može kako bi iskazala punu suradnju s haškim sudom jer želi riješiti jedini preostali kamen spoticanja.

Hrvatski premijer kazao je kako će se, prema njemu dostupnim informacijama, u nedjelju sastati Radna skupina za Hrvatsku, o čemu je razgovarao i s Borrellom.

"Bude li tako Hrvatska će sigurno pokazati rezultate pune primjene Akcijskog plana u slučaju Gotovine.

Predsjednik Vlade još je jednom iskazao punu odlučnost glede suradnje s Haškim sudom ne samo zato što je to međunarodna obveza Hrvatske već i zbog poštovanja vlastitog ustavnog zakona.

Podsjetio je kako je, i prema ocjeni Europske komisije, sve ostale uvjete Hrvatska ispunila i napomenuo kako je Hrvatska spremna na početak pregovora istog trenutka kad o tome pozitivnu odluku donesu Radna skupina i Ministarsko vijeće.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tvrdnjama zastupnika iz Slovenije da je Hrvatska sve dalje od početka pregovora i da su i dalje istaknuti Gotovinini plakati Sanader je ustvrdio kako plakata s likom odbjeglog generala više nema na javnim površinama u Hrvatskoj i da se tvrdnje možda odnose na plakate postavljene na privatnom vlasništvu, u što se izvršna vlast ne može miješati.

Josep Borrell, također na novinarsko pitanje, naglasio je kako Hrvatska nije na dnevnom redu ovotjednog zasjedanja Europskog parlamenta, ali je podsjetio na parlamentarnu praksu da se o mnogim važnim pitanjima otvoreno i izravno raspravlja izvan sjednica.

"Postoje političke aktivnosti, kontakti i sastanci različitih političkih skupina te pohvaljujem namjeru hrvatskog premijera da razgovara sa svim parlamentarnim skupinama i iznese im Hrvatsko viđenje problema. Pitanje Gotovine za mnoge je zastupnike postalo vrlo važnim simbolom i Hrvatska Vlada mora kontaktirati sa svima kako bi ih uvjerila u odlučnost o punoj suradnji i u tom pitanju", rekao je Borrell pred novinarima.

Hrvatski premijer također je ustvrdio kako, unatoč možebitnoj percepciji u javnosti Hrvatska i Turska nisu ni na koji način povezane jer se sve zemlje kandidati za Uniju procjenjuju pojedinačno.

"Hrvatska nema i ne želi imati upliva na početak pregovora s Turskom; mi idemo svojim putem i nadamo se pozitivnoj odluci Radne skupine Ministarskog vijeća", rekao je Sanader a i Josep Borrell sa svoje strane izričito je naglasio kako između dviju zemalja nema nikakve povezanosti na putu u Uniju.

Premijer Sanader još je jednom potvrdio kako Hrvatska nema nikakvih informacija ni od svojih ni od stranih obavještajnih službi a ni iz haškog tužiteljstva koje bi mogle dovesti do zaključka da je Gotovina u Hrvatskoj.

"Dobijemo li takvu informaciju, mi ćemo ga locirati, naći i predati Haagu" kazao je Ivo Sanader.

Hrvatski premijer večeras će sudjelovati na sastanku Kluba zastupnika najveće frakcije u EP, Europske pučke stranke, kojoj pripada HDZ, a sutra ga očekuju susreti s vođama ostalih najjačih skupina - europskih socijaldemokrata i zelenih - te razgovor s glavnim tajnikom Vijeća Europe Terryjem Davisom.



Pisane vijesti