Sanader: Ulazak Hrvatske u EU bit će zajednički uspjeh

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju bit će naš zajednički uspjeh, odgovornost za rezultate pregovora nosit ćemo zajedno, istaknuo je danas u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 19. siječnja 2005.(Hina) - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju bit će naš zajednički uspjeh, odgovornost za rezultate pregovora nosit ćemo zajedno, istaknuo je danas u Hrvatskom saboru premijer Ivo Sanader.

Sabor bi danas trebao donijeti zajedničku izjavu Sabora i Vlade o djelovanju u procesu pregovora za članstvo u Europskoj uniji, deklaraciju o temeljnim načelima pregovora, te odluku o osnivanju nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU.

Sanader je opetovao kako je pristupanje EU projekt od nacionalnog značaja i kako se isplati puna i višestruka suradnja na tom planu.

"To što ispregovaramo u iduće dvije i pol godine odredit će našu budućnost", naglasio je premijer.

Poručio je kako ne treba svaki pokušaj suradnje na toj važnoj temi tumačiti kao veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a. Postojanje širokog konsenzusa oko pristupanja EU Sanader vidi kao prednost Hrvatske, kao mogućnost da ostvari jaču pregovaračku poziciju.

Prethodnoj vladi premjera Ivice Račana zahvalio je na svemu što je učinila na približavanju EU.

Europska unija, naglasio je, nije idealno društvo, Unija ima svojih problema, no Hrvatska može izabrati ostati u toj skupini zemalja ili izolirana na Bakanu.

Kao koristi koje Hrvatska dobiva ulaskom u Uniju, Sanader spominje među ostalim povećanu političku stabilnost i sigurnost, poboljšanje međunarodnog ugleda, otvaranje tržišta s preko 450 milijuna stanovnika, razvoj prometne infrastrukture, bolju zaštitu potrošača, okoliša, korištenje predpristupnih fondova.

"Ulazak u Uniju donosi puno koristi hrvatskim građanima, ali ima i tema o kojima treba otvoreno razgovarati", rekao je Sanader.

Voditeljica hrvatskog izaslanstva za pregovore s EU Kolinda Grabar Kitarović i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak zastupnicima su predstavili proces pregovora od screeninga do izravnih pregovora o pojednim poglavljima.

U složene pregovore, kažu, Hrvatska ulazi s optimizmom, ali svjesna da je temelj pregovora kompromis - negdje ćemo dobiti, a negdje izgubiti.

Kao osnovni cilj pregovora koji će odrediti status Hrvatske u EU, Grabar-Kitarović i Drobnjak navode zaštitu i poticanje nacionalnih interesa, hrvatskog gospodarstva te rast standarda građana.

Sabor je objedinio raspravu o rezolucijama o temeljnim načelima uključivanja Hrvatske u EU koje je predložilo više klubova.



Pisane vijesti