Sanader završio posjet Kini

Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je završio službeni posjet Kini i u 13 sati po lokalnom vremenu otputovao iz Šangaja za Zagreb.

ŠANGAJ, 30. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je završio službeni posjet Kini i u 13 sati po lokalnom vremenu otputovao iz Šangaja za Zagreb.

Sanader je svoj posjet ocijenio iznimno dobrim i rekao da su razgovori s najvišim kineskim dužnosnicima dali novi poticaj svestranoj hrvatsko-kineskoj suradnji.

U izjavi hrvatskim novinarima premijer Sanader je na kraju posjeta ponovio da su dobri politički odnosi osnova za poboljšanje gospodarskih odnosa o čemu je u ponedjeljak u Šangaju govorio na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu. Premijer je rekao da dinamično i vitalno kineskog gospodarstvo, koje privlači ogroman strani kapital, pruža izglede i hrvatskom gospodarstvu da nađe svoje mjesto.

Sanader je također izjavio da Hrvatska i Kina dobro surađuju u multilateralnim organizacijama, posebice u Ujedinjenim narodima i da će tako nastaviti na pitanjima predstojeće reforme Vijeća sigurnosti kako bi se došlo do najboljih rješenja. Rekao je da Hrvatska zastupa stajalište da grupacija istočnoeuropskih zemalja treba dobiti mjesto u Vijeću sigurnosti.

Premijer Sanader je izjavio da je kineskog premijera Wena Jiabaoa pozvao da posjeti Hrvatsku. Poziv je prihvaćen a termin će se odrediti naknadno, rekao je Sanader.



Pisane vijesti