Sastanak o energetskoj strategiji Hrvatske

U okviru rasprave o energetskoj strategiji Republike Hrvatske, u Vladi RH danas je održan sastanak na kojem se raspravljalo o budućim aktivnostima na osiguranju dovoljnih količina energije za sljedeće razdoblje. Uz predsjednika Vlade RH dr. Ivu Sanadera, sastanku su nazočili predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić te potpredsjednici Sabora, kao i potpredsjednici i ministri u Vladi RH.

Na sastanku je izvješteno o aktivnostima na izradi energetske strategije RH u sljedećem razdoblju, te u sklopu toga o planovima za osiguranje novih dobavnih pravaca, kao i o aktivnostima na odabiru lokacije za terminal ukapljenog prirodnog plina.

Dosadašnje aktivnosti na odabiru lokacije UPP (LNG) terminala predstavio je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec, koji je rekao kako se još od 1991. godine vode aktivnosti na odabiru lokacija i gradnje terminala za ukapljeni prirodni plin. Međutim, istaknuo je da su te aktivnosti posebno intenzivirane u posljednje dvije godine, kada je projekt ponovno pokrenut nakon desetogodišnjeg mirovanja.

Stručna radna skupina sastavljena od predstavnika zainteresiranih strana je po Vladinoj odluci, temeljem studije izrađene u veljači ove godine, analizirala osam mogućih lokacija te je, nakon primjene trinaest usporedbenih i osam eliminacijskih kriterija, predložila dvije moguće lokacije.

Povjerenstvo za ocjenu studije izbora lokacije terminala za ukapljeni prirodni plin, sastavljeno od energetskih i stručnjaka zaštite okoliša, koje je osnovalo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva, temeljem zadanih kriterija predložilo je radnoj skupini Vlade lokaciju DINA na otoku Krku, kao potencijalno najbolju. Međutim, prije pokretanja investicije, do donošenja konačne odluke o odabiru konkretne lokacije bit će potrebno izraditi idejno rješenje terminala, obaviti potrebna istraživanja te provesti procjenu utjecaja na okoliš za konkretnu lokaciju.

Sudionici sastanka podržali su do sada provedene aktivnosti na odabiru lokacije za terminal ukapljenog prirodnog plina.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec održat će u srijedu, 3. rujna 2008. godine, u 16.00 sati, u Banskim dvorima, prezentaciju energetske strategije RH te aktivnosti na odabiru lokacija za ukapljeni prirodni plin u RH.



Pisane vijesti