Sastanak potpredsjednice Adlešič s predstavnicima SSH i Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sastanak_potpredsjednice_adlesic_s_predstavnicima_ssh_i_sindikata_zaposlenih_na_poslovima_razminiranja.jpg

ZAGREB, 1. srpnja 2008. (Hina) - Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić i predstavnici dvaju sindikata pirotehničara predstavili su danas u Vladi novinarima rezultate dvomjesečnih pregovora o radnim i socijalnim pravima za 571 djelatnika zaposlenog na poslovima razminiranja.

Predstavnici Samostalnog sindikata Hrvatske i Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja postigli su s Vladom dogovor da se u okviru Zakona o humanitarnom razminiranju, o kojemu će još razgovarati s poslodavcima, vrate ovlasti za posao razminiranja za 40-ak pirotehničara koji imaju pet godina staža na razminiranju, a nemaju završenu srednju stručnu spremu, uz uvjet da tu spremu steknu u roku četiri godine.

"Nismo mogli udovoljiti zahtjevu sindikata da se na sedam godina staža u razminiranju prizna 20 godina ukupnog staža, već je postignuto kompromisno rješenje da im se beneficira radni staž s 12 godina razminiranja na ukupno 24, ali samo za razdoblje dok rade, a ne tijekom čitave godine", kazala je Adlešić.

Zakonom je uređen i nekontrolirani dolazak radne snage iz drugih zemalja kako bismo hrvatske pirotehničare zaštitili od nelojalne konkurencije, kazao je predsjednik Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Mario Barjaktarić, ocjenjujući da su sindikati većim dijelom uspjeli osigurati poboljšanje socijalnog statusa svojih članova.

Bitna je izmjena iz dijela posebnih mirovinskih prava to što pirotehničari više neće morati odlaziti u mirovinu po završetku svog posla već mogu nastaviti školovanje, a u vezi toga organizirali smo razgovor s dekanom Policijske akademije, kazala je Adlešić.

Ostalo je još neriješeno pitanje odlaska na preglede zbog profesionalnog oboljenja u kliniku u Šarengradskoj u Zagrebu, što opterećuje pirotehničare iz drugih krajeva Hrvatske, ali su oko toga najavljeni razgovori s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem.

Na novinarski upit jesu li bilo riječi o osnivanju Agencije za razminiranje, što je zahtjev pirotehničara iz tvrtke Mungos, Adlešić je odgovorila kako je predmet pregovora bio standard akreditiranih pirotehničara iz privatnih tvrtki, kao i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) te što brže razminiranje Hrvatske, a eventualno osnivanje agencije pitanje je koje treba riješiti sustav i o tome nisu razgovarali.

Po podacima HCR-a, u Hrvatskoj je na minski zagađenom prostoru od 997 kvadratnih kilometara preostalo još 240.000 mina, a 800.000 stanovnika živi uz još uvijek minirani prostor.

Kad bismo nastavili razminiranje tempom kakvim se radilo do sada, procjenjuje se da bismo s razminiranjem bili gotovi 2015. godine. Zato Vlada razmatra mogućnosti da taj posao završimo puno ranije, i zbog gospodarskih razloga i zbog sigurnosti građana, kazala je Adlešić.



Pisane vijesti