Sastancima s Guelom i Demirelom predsjednik Vlade završio posjet Turskoj

ANKARA, 18. veljače 2009. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader završio je jednodnevni službeni posjet Turskoj odvojenim sastancima s aktualnim i bivšim turskim predsjednicima Abdullahom Guelom i Sulejmanom Demirelom, koji je za vrijeme Domovinskog rata davao snažnu podršku Hrvatskoj.

U Ankari je za vrijeme posjeta premijera Sanadera potpisan i veći broj ugovora i sporazuma o suradnji vlada Hrvatske i Turske. Potpisan je ugovor o gospodarskoj suradnji, dodatni protokol o poticaju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, strategija za jačanje bilateralnih odnosa, memorandum o razumijevanju na području energetske suradnje, te sporazum o suradnji na području zaštite okoliša, prirode, vode i šumarstva.

Premijeri Ivo Sanader i Recep Tayyip Erdogan ocijenili su iznimno dobrim političke odnose dviju zemalja, istaknuvši da je zajednički cilj ulazak u europske integracije.

Sanader je podržao napore Turske da nastavi pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Zahvalio je i Turskoj na podršci koju je Hrvatska dobila za ulazak u NATO.

Robna razmjena od 500 milijuna dolara ocijenjena je skromnom i dvojica premijera su se suglasila da treba učiniti napore da se poveća.

Za vrijeme boravka premijera Sanadera u turskome glavnom gradu Erdogan je razgovarao i s albanskim premijerom Salijem Berishom o mogućnostima gradnje plinovoda koji bi vodio od Kaspijske regije, preko Albanije, Crne Gore, BiH do Hrvatske. Erdogan je kazao da će Turska uložiti napore da se taj projekt realizira.



Pisane vijesti