Sastankom na vrhu Srednjoeuropske inicijative Hrvatska se dodatno profilirala na međunarodnoj sceni

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/5 prosinca/DSC_4876.jpg

Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja te glavne događaje u proteklome tjednu.

Govoreći o Međunarodnom danu osoba s invaliditetom, koji je obilježen 3. prosinca, podsjetio je da su potpisani ugovori u okviru Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine) te Poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda (ESF).


Za osobe s invaliditetom osigurane 2 milijarde kuna 


„Ova je tema važna za cijelo društvo. Podatak koji ne smijemo smetnuti s uma je da je u Hrvatskoj čak 500.724 osobe s invaliditetom. Okosnice naše politike, u suradnji sa zastupnicom Ljubicom Lukačić, su zalaganje za veća prava, bolju integraciju i u obrazovni sustav i što je više moguće u tržište rada, uz to da cijenimo što osobe koje skrbe o osobama s invaliditetom posebice njihove obitelji i asistenti svojim radom svakoga dana nastoje olakšati njihov život“, poručio je premijer Plenković. 


Naglasio je da je u proračunu za osobe s invaliditetom osigurano gotovo 1,7 milijardi kuna te dodatnih 300 milijuna kuna iz europskih fondova. 


Potom se osvrnuo na sastanak na vrhu Srednjoeuropske inicijative, koji je okupio i pet premijera – mađarskog, slovačkog, makedonskog, albanskog i rumunjsku premijerku te niz drugih visokih dužnosnika. 


Ocijenio je da je jednim dobrim sastankom zaključeno još jedno predsjedanje Hrvatske, s obzirom da je ove godine Hrvatska predsjedala i Odborom ministara Vijeća Europe. 


„Sve su to korisna iskustva i prigoda za profiliranje Hrvatske na međunarodnoj sceni“, naglasio je premijer i dodao da su ostvareni prioriteti koje je Hrvatska postavila. 


Potpora SAD-a izgradnji LNG terminala na Krku 


Istaknuo je da čak 55 posto ukupne trgovinske razmjene Hrvatske odlazi na države Srednjoeuropske inicijative. 


Zahvalio je i Hrvatskoj gospodarskoj komori i Ministarstvu gospodarstva koji su tim povodom organizirala uspješan poslovni forum.

 

Nakon Hrvatske, Srednjoeuropskom inicijativom predsjedat će Italija.


Od ostalih događanja, izdvojio je susret s pomoćnikom državnom tajnika SAD-a za energetiku Francisom R. Fannonom, s kojim je razgovarao o američkim investicijama u Hrvatskoj i izgradnji LNG terminala na Krku. 




Pisane vijesti | Andrej Plenković