Savjetovanje o programu osposobljavanja čelnika lokalne i regionalne samouprave u sustavu zaštite i spašavanja

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič otvorila je danas u Banskim dvorima jednodnevno savjetovanje o programu osposobljavanja čelnika lokalne i područne (regionalne) samouprave u sustavu zaštite i spašavanja.

Pri tom je istaknula kako ljudski životi, materijalna dobra i okoliš su temeljne vrednote za čiju je zaštitu Hrvatska spremna koristiti sve raspoložive instrumente, a zadaća je jedinica lokalne i područne, odnosno, regionalne samouprave izraditi detaljnu procjenu ugroženosti lokalnog stanovništva, materijalnih dobara i okoliša“.

Potpredsjednica je podsjetila da su u slučaju katastrofe ili velike nesreće župani osobno odgovorni za zapovijedanje, rukovođenje i usklađivanje djelovanja operativnih snaga zaštite i spašavanja na svojem području naglasivši pri tom da odgovornost nije prenosiva, ne može se delegirati na nekog drugog, a današnjim savjetovanjem o osposobljavanju Vlada želi pomoći u budućem radu.

Sustav zaštite i spašavanja ustrojava se za potrebe otklanjanja posljedica katastrofa, a uključuje lokalnu i područnu samoupravu do državne razine. „Sigurnost nije ni besplatna, a ni jeftina i država za ovaj sustav godišnje troši oko 1,1 milijardu kuna, ali postoji i odgovornost svih lokalnih zajednica, što podrazumijeva planiranje financijskih sredstava za tu namjenu, a to do sada i nije bilo pravilo“, rekla je potpredsjednica Vlade. Upozorila je i da europska rješenja ukazuju da je najveći dio sredstava za naknadu šteta isplaćen od strane osiguravatelja, dok se u Hrvatskoj još uvijek samo djelomično štete nadoknađuju iz državnog i manjim dijelom iz lokalnih proračuna.

Kazala je i da trenutno Državna služba za zaštitu i spašavanje priprema podlogu za dobivanje kredita Svjetske banke u iznosu od 50 milijuna dolara, a taj bi kredit trebao unaprijediti postojeći sustav opremanjem sredstvima i opremom koji nedostaju.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut je održao prezentaciju sustava DSUZ-a, detaljno prikazujući sve aspekte tog kompleksnog i važnog sustava.

O obvezama i zadaćama odgovornih osoba sustava zaštite i spašavanja u jedinicama lokalne i područne samouprave županima je prezentaciju održao pomoćnik ravnatelja DSUZ-a i zapovjednik Civilne zaštite RH Stjepan Huzjak.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Petar Vidas također je održao prezentaciju u kojoj je govorio o osnovnim pojmovima krize i katastrofa te o procjenama rizika, osnovama kriznog upravljanja i definicijama kritične infrastrukture.

U sklopu savjetovanja održana je i stimulacijska vježba.



Pisane vijesti