Seminar o suzbijanju trgovine ljudima

Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovine ljudima i pročelnik Vladina Ureda za ljudska prava Luka Mađerić na danas započetu seminaru za zdravstvene djelatnike o suzbijanju trgovine ljudima u Opatiji predstavio je međunarodne i hrvatske institucionalne okvire za suzbijanje te trgovine.

OPATIJA, 28. listopada 2005.(Hina) - Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovine ljudima i pročelnik Vladina Ureda za ljudska prava Luka Mađerić na danas započetu seminaru za zdravstvene djelatnike o suzbijanju trgovine ljudima u Opatiji predstavio je međunarodne i hrvatske institucionalne okvire za suzbijanje te trgovine.

Podsjetivši na važnost suradnje mjerodavnih hrvatskih tijela s međunarodnima u borbi protiv trgovine ljudima, Mađerić je istaknuo da su u hrvatsko zakonodavstvo od prošle godine trgovina ljudima i uspostava ropstva uvedeni kao kažnjivo djelo te da su u saborskom postupku izmjene i dopune Kaznenog zakona koje predviđaju kažnjavanje i korisnika usluga žrtava takve trgovine.

Mađerić je, podastirući podatke o trgovini ljudima u Hrvatskoj, kazao da je 2004. prosječna dob žrtava bila 24, a do sada u ovoj godini 17,5 godina. Žrtve su iz svih zemalja jugoistočne Europe, uključivo Hrvatsku, te Rusiju, Moldaviju i Ukrajinu. Ocijenio je kako zabrinjava broj djece žrtava trgovine, kojih je u Hrvatskoj 2004. bilo 19, a ove godine pet.

Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima rekao je da se s ulaskom u EU u Hrvatskoj može očekivati znatan porast trgovine ljudima te da se sada za to treba djelotvorno pripremiti.

Nera Komarić, koordinatorica udruge "Ženska soba", uz Vladin Ured za ljudska prava organizator seminara, kazala je da je skup namijenjen liječnicima, a posebno psiholozima i ginekolozima, koji su duboko uključeni u problematiku trgovine ljudima zbog mogućnosti kontakta sa žrtvama.

Skup završava u nedjelju.



Pisane vijesti