Siguran sam da će opstati brodogradnja u Puli i Rijeci

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat gostovao je jučer u Dnevniku Nove TV. Teme su bile brodogradilište "Uljanik" i kutinska Petrokemija.

Vezano za plan restrukturiranja Uljanika, istaknuo  je da je pomno analiziran i da su na njega dane određene primjedbe.

"Te su se iste primjedbe pojavile u trenutku kad ga je Europska komisija pročitala i verificirala. Ni Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, ni Ministarstvo financija nisu napravili ništa krivo, niti su bili kontradiktorni onome što je Europska komisija rekla o tom planu", kazao je.

Razgovori sa zainteresiranim poslovnim partnerima

Komentirajući održanu redovitu glavnu Skupštinu dioničara Uljanika d.d, rekao je da vlasnici brodogradilišta, uključujući i radnike, ne vjeruju ovoj Upravi.

"Ne bih prejudicirao na koji način su brodovi ugovarani, ali ono što je činjenica - dakle, knjiga narudžbi koja je brojala prije desetak ili petnaestak dana 17 brodova - ugovorena je na način da su avansi i velik dio onog što u ovom trenutku nije ni na navozu, a kamoli na obali za opremanje potrošeno, a da se u ovom trenutku ne zna na što", kazao je.

Upitan za 3. maj, poručio je da se od njega nikad nije čulo da zaziva stečaj ili likvidaciju. "U ovom trenutku razgovaram s nekima koji su zainteresirani investirati - i u Pulu, i u Rijeku. To su Smart Holding iz Ukrajine, Fincantieri iz Italije, Damin iz Nizozemske te Royal IHC", dodao je.

Naglasio je kako vjeruje  da će opstati brodogradnja u Puli i Rijeci. Pojasnio je da su proces restrukturiranja i izrada programa započeti u siječnju 2018. godine.

"To što on u ovom trenutku nije dorađen i nije zadovoljio kriterije Europske komisije, netko bi za to ipak trebao snositi odgovornost", rekao je.

O Petrokemiji

Vezano za kutinsku Petrokemiju, kazao je da je država preuzela financijske obveze u iznosu od 450 milijuna kuna.

"U ovom trenutku se pronalazi i gospodarski i financijski sektor koji je spreman investirati i dokapitalizirati Petrokemiju", zaključio je.



Pisane vijesti