Sisak: predsjednica Vlade o INI, "kriznom porezu", radu Vlade

SISAK, 10. listopada 2009. (Hina) - Razgovori s MOL-om i dalje traju i bilo bi preuranjeno govoriti o detaljima, ali je sigurno da ćemo učiniti sve u zaštiti naših interesa, izjavila je danas za obilaska Terminala JANAF-a u Sisku premijerka Jadranka Kosor, odgovarajući na pitanje novinara o preuzimanju plinskog biznisa iz sustava INE i njenom dugu državi.

Navela je "da je utvrđeno da dug INE hrvatskoj državi iznosi 1,7 milijardi kuna", i da se traži model za ispunjavanje tog dugovanja.

Svakako ćemo insistirati da se taj dug vrati u državni proračun, istaknula je premijerka Kosor.

Odgovarajući na upit novinara o nagađanjima o mogućem prijevremenom ukidanju "kriznog poreza", premijerka je kazala da ona nije "spomenula prijevremeno ukidanje kriznog poreza, već kako je razmišljala da bi bilo dobro kada bi se to moglo i ako bi se moglo, i ništa više od toga".

"Razmišljala sam o tome kako građani žive i koji su efekti toga poreza od kojeg je oslobođeno 900 tisuća umirovljenika i 600 tisuća zaposlenih koji primaju plaću do tri tisuće kuna. Govorila sam o činjenici da vjerujem da ćemo slijedeće godine početi lagano izranjati prema površini. Ne znam kada će biti trenutak kada ćemo udahnuti zrak i izroniti u potpunosti, te sam razmišljala o tome kako bi bilo dobro ako bismo u jednom trenutku mogli učiniti neki iskorak".

Premijerka Kosor potvrdila je da se radi na organizaciji njenog susreta s premijerom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koji ju je pozvao u posjet, naglasivši da bi bila jako zadovoljna ako bi do tog susreta došlo do kraja ove godine.

Predsjednica vlade zadovoljna je ocjenom predsjednika države Stjepana Mesića koji je rad njene Vlade ocijenio trojkom, obećavši da će se truditi da predsjednikova ocjena bude još bolje, odbivši komentirati usporedbe ocjene rada njene Vlade i one bivšeg premijera Ive Sanadera.

Osvrnuvši se na rad Vlade u protekla tri mjeseca, premijerka Kosor je naglasila "da ona i cijela Vlada rade težak posao u teškim uvjetima", napomenuvši "da niti jedna odluka koju je Vlada donijela u protekla tri mjeseca nije bila ni laka, ni jednostavna".

Ocijenila je "da je makroekonomska situacija u Hrvatskoj stabilna" , te "da je Vlada usredotočena na izradu prijedloga državnog proračuna za slijedeću godinu", kazavši kako je uvjerena da će državni proračun za iduću godinu biti u zacrtanim okvirima.



Pisane vijesti