Slavlje na splitskoj Rivi i Trgu bana Jelačića

Veličanstvenom feštom mnoštva Splićana svih generacija koji su ispunili cijelu splitsku Rivu i sve okolne ulice, večeras se u Splitu slavi ostvarenje otvaranje autoceste Split-Zagreb.

SPLIT/ZAGREB, 26. lipnja 2005. (Hina) - Veličanstvenom feštom mnoštva Splićana svih generacija koji su ispunili cijelu splitsku Rivu i sve okolne ulice, večeras se u Splitu slavi ostvarenje otvaranje autoceste Split-Zagreb.

Cjelodnevna nacionalna svečanost u povodu otvaranja autoceste završava koncertima u Splitu i Zagrebu koje slavljenici u oba grada mogu pratiti na videozidovima.

Okupljenima u Splitu obratili su se gradonačelnici dva grada, Zvonimir Puljić i Milan Bandić, a van protokola i premijer Sanader.

Gradonačelnik Splita Zvonimir Puljić je rekao da, kada je Hrvatska 70-ih godina prošlog stoljeća progovorila o ovom projektu, to bilo izjašnjavanje hrvatskog naroda o odnosima u ondašnjoj Jugoslaviji. Bio je to zapravo referendum Hrvata i zato je ta inicijativa ugušena, kazao je i današnje otvaranje autoceste usporedio s dolaskom Vlaka slobode s predsjednikom Tuđmanom u Split.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je istaknuo kako autocesta Zagreb-Split nije nacionalistička cesta, kako su tvrdili u negdanjoj državi iz njenog centra, već cesta razvoja i povezivanja. Autocesta Zagreb-Split pokazala je da nas u ostvarivanju velikih projekata ne mogu omesti ideologije i svjetonazori, kazao je Bandić.

Pozdravljajući Splićane, premijer Sanader je rekao kako je splitska Riva doživjela jedan od najvećih svojih trenutaka nakon Vlaka slobode.

Gradonačelnik Splita Zvonimir Puljić uručio je darove svom zagrebačkom kolegi Milanu Bandiću i to knjigu Povijest Splita Grge Novaka i stari Statut grada Splita iz 17. stoljeća, potom zlatnik Dioklecijana u povodu 1700. godina grada Splita i Hajdukov dres Nike Kranjčara.

Velikoj svečanosti u Splitu nazočili su i gotovo svi ministri hrvatske Vlade, uz predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i druge visoke uzvanike i goste.

Splitska Riva je večeras blistala, osvijetljena lampicama na svim njezinim čuvenim palmama, a putnički brodovi u gradskoj luci u nekoliko su se navrata oglasili svojim sirenama pridružujući se slavlju.

Koncert u Zagrebu na Trgu bana Jelačića prema procjeni zagrebačke policije oko 22 sata pratilo je oko tri tisuće ljudi kod pozornice. Tramvajski promet Trgom obustavljen je u 21,30 a tramvaji će ponovno krenuti između 23 i 24 sata, kad je predviđen završetak koncerta.



Pisane vijesti