Službeni posjet predsjednika Francuske Emmanuela Macrona Hrvatskoj

Na poziv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron boravit će u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, 24. i 25. studenoga 2021.
 
Predsjednik Macron prvi je francuski predsjednik koji dolazi u službeni posjet Hrvatskoj, a po  dolasku u Zagreb u srijedu u večernjim satima predsjednik Macron i premijer Plenković, s izaslanstvima, susret će se na radnoj večeri.
 
Svečani doček predsjednika Macrona i sastanak s predsjednikom Zoranom Milanovićem održat će se sutradan u Uredu predsjednika Republike.
 
Predsjednik Vlade Plenković i  predsjednik Macron susrest će se kod Spomenika domovini gdje će položiti vijenac za žrtve stradale u Domovinskom ratu.
 
Potom je predviđen sastanak u Banskim dvorima, nakon kojeg će premijer Plenković i predsjednik Macron potpisati Strateško partnerstvo, a ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly Ugovor o nabavi aviona Rafalea.  
 
Nakon potpisivanja ugovora, premijer Plenković i predsjednik Macron održat će konferenciju za medije.
 
Nakon završetka programa u Banskim dvorima, predviđen je prelet borbenih aviona Rafalea, u povodu potpisivanja Ugovora.
 
Službeni posjet Hrvatskoj predsjednik Macron završit će radnim ručkom kojem je domaćin premijer Plenković, a na kojem će sudjelovati i osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života koje povezuju Hrvatsku i Francusku.
 
Program, četvrtak, 25. studenoga:
 
9.15                 Sastanak predsjednika Emmanuela Macrona s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem
                       
10.20               Dolazak predsjednika Macrona kod Spomenika domovini gdje ga dočekuje predsjednik Vlade Andrej Plenković
 
                        Svečanost polaganja vijenca
 
                        Napomena: Pored spomenika predviđeno je mjesto za medije. Pool HTV, FaH i Cropix/Pixsell
 
                        Molimo predstavnike HTV-a, FaH-a i Cropixa/Pixsella da kod spomenika budu najkasnije do 9.50 sati.
 
10.45               Dolazak predsjednika Macrona pred Banske dvore gdje ga dočekuje predsjednik Vlade Andrej Plenković
                       
                        Napomena: Svi akreditirani snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti doček pred zgradom Vlade.
 
                        Molimo sve predstavnike medija da u zgradi Vlade budu najkasnije do 10.00 sati.
 
                        Upisivanje u Zlatnu knjigu
 
                        Napomena: Pool HTV, RTL, FaH, Cropix/Pixsell
 
10.50               Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona
 
                        Napomena: Pool HTV, RTL, FaH, Cropix/Pixsell
 
11.25               Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Francuske Emmanuel Macron potpisuju Strateško partnerstvo
 
                        Ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly potpisuju Ugovor o nabavi aviona Rafalea
 
                        Napomena: Pool HTV, N1, FaH, Cropix/Pixsell
 
11.50               Izjave za medije premijera Plenkovića i predsjednika Macrona  uz prijenos uživo i simultani prijevod
 
                        Napomena: U dvorani će moći biti po 8 novinara sa francuske i hrvatske strane. Ostali novinari koji budu u Banskim dvorima moći će pratiti izjave iz druge dvorane.
 
                        Pool za televizije i fotografije: HTV, N1, FaH, Cropix/Pixsell
Napomena: Zbog poštivanja epidemioloških mjera u zatvorenom prostoru, broj predstavnika medija u određenoj prostoriji bit će ograničen, a svim medijima osigurano je preuzimanje snimljenog materijala.
 
 
12.55               Predsjedniku Vlade Plenkoviću i predsjedniku Macronu izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac i glavni direktor za operacije tvrtke Bugatti Rimac Christophe Piochon predstavit će na terasi hotela Esplanade dva automobila marke Nevera i Bugatti.
 
Napomena: Susret mogu snimiti svi akreditirani predstavnici medija. Molimo sve predstavnike medija koji će pratiti susret da na terasi hotela Esplanade budu najkasnije u 12.15.
 
13.00               Radni ručak
 
 
 
Televizijske kuće moći će preuzeti pool signal od Hrvatske radiotelevizije (te onih televizijskih redakcija koje će biti prisutne na pojedinoj lokaciji), a fotografije će ustupiti agencije FaH, Cropix i Pixsell.
 
Molimo sve redakcije da nam do večeras, do 23.00 sati, na e-mail adresu akreditacije@vlada.hr najave dolazak novinara, fotoreportera i snimatelja koji će pratiti ovaj događaj te da nam uz prijavu naznače i lokaciju na kojoj će biti.
 
Također, napominjemo da, u skladu s odlukom Stožera civilne zaštite, predstavnici medija pri ulasku u Banske dvore moraju imati EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na COVID-19.

Najave