Snažna potpora Vlade hrvatskim priobalnim županijama

  • Slika /Vijesti/2021/veljača/23 veljače/VRH_3617.jpg

Nakon posjeta Šibeniku, predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u Zadarskoj županiji, gdje je obišao radove na projektu navodnjavanja u Baštici, a potom i gradilište ribarske luke Gaženica.

Predsjednik Vlade je u luci Gaženica sudjelovalo i na svečanosti uručenja odluke o dodjeli sredstava iz mjere "Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa" Ribarskoj luci Vela Lamjana u Kalima, odluke iz mjere "Povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta" te odluke o financiranju iz Programa razvoja područja otoka.

 

Po završetku svečanosti, u izjavi za medije, premijer Plenković naglasio je privrženost i snažnu potporu Vlade hrvatskim priobalnim županijama, razvoju ribarstva i ravnomjernim regionalnom razvoju. "Veselim se nastavku suradnje i brojnim projektima koji su bitni za daljnji, inače brz i kvalitetan, razvoj Zadarske županije", kazao je.

 

Predsjednik Vlade odgovarao je i na pitanja novinara o aktualnim temama.

 

Od Damira Vanđelića očekujem da pridonose procesu obnove

Upitan što očekuje od Damira Vanđelića na čelu Fonda za obnovu, premijer Plenković je rekao da očekuje da zajedno s Vladom i svim ostalim akterima pridonese procesu obnove i Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. "Puno posla je pred nama. Natječaji za grad Zagreb koji se odnose na zdravstvenu, školsku i obrazovnu infrastrukturu, kulturnu baštinu i institucije su u tijeku", pojasnio je premijer, podsjetivši da je Hrvatskoj za sanaciju potresa u Zagrebu odobreno 683 milijuna eura iz europskog Fonda solidarnosti.

Predsjednik Vlade podsjetio je i na veliki potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Kazao je da je Vlada usvojila novi Program mjera i maksimalno pojednostavila sve procedure koje građani u administrativnom smislu trebaju poduzeti. Obavljena je, dodao je, jedna vrsta digitalizacije u malom kroz prikupljanje svih dokumenata. "Dakle, sve ono što bilo koje tijelo državne uprave posjeduje, građani neće morati podnositi prigodom zahtjeva koji se odnose na obnovu od potresa ili neku drugu vrstu aktivnosti", ustvrdio je.

Politika diskriminacije postala novi trend

Premijer se osvrnuo i na izjavu Peđe Grbina da je on nositelj diskriminacije u Hrvatskoj.

"Ne znam, kratko sam vidio taj naslov. Nisam shvatio elaboraciju. Je li mislio na gospođu Holy koja govori o dotepencima u Zagrebu, je li možda mislio na gospodina Klisovića koji govori o Hercegovcima ili kandidatima iz Hercegovačke. Najvažnije je da on malo provede jednu vježbu introspekcije, malo pogleda oko sebe, pogleda svoje oktroirane kandidate nakon raspuštanja organizacije u Zagrebu i vidi što govore i kakve poruke nejednakosti i diskriminacije šalju i građanima Zagreba. Očito je ta politika diskriminacije postala neki novi trend pa vidim da i on tome daje doprinos", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade upitan je kako komentira podršku portala Index riječkom kafiću Three Monkeys. "Očekujem od brojnih dušebrižnika, moralizatora i ostalih koji sigurno ne toleriraju dvostruke kriterije da reagiraju na pojave diskriminacije i govora mržnje. Mislim da bi to bilo blagotvorno za društvo jer ta vrsta šutnje traje već desetak dana i ja sam siguran da će svi dušebrižnici na to reagirati", kazao je premijer.

Tijekom posjeta Zadarskoj županiji, predsjednik Vlade sastao se sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom i zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem, nakon čega je posjetio ured udruge Liga za borbu protiv raka.



Pisane vijesti | Andrej Plenković