Socijalni partneri podržali Zakon o minimalnoj plaći

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/socijalni_partneri_podrzali_zakon_o_minimalnoj_placi.jpg

ZAGREB, 26. svibnja 2008. (Hina) - Socijalni partneri na današnjoj su sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) podržali Zakon o minimalnoj plaći, a dogovoreno je i da će svake godine u svibnju, prije usklađivanja plaća s realnim rastom BDP-a, GSV razmatrati njegove učinke.

Tim zakonom napravljen je odličan posao, ocijenili su socijalni partneri, a predstavnik sindikata u GSV-u Vilim Ribić rekao je da su sindikati nezadovoljni politikantskim odnosom oporbe prema zakonu, jer ga ona u Saboru "neutemeljeno kritizira".

Osvrćući se na tekstilnu i drvoprerađivačku industriju, kao najpogođenije primjenom toga zakona kojim bi se minimalna plaća povećala za oko 300 kuna bruto, Ribić je rekao kako bi tim sektorima trebalo dati tri-četiri godine za prilagodbu. Dugoročno gledano, onaj tko svojim radnicima ne može isplatiti minimalnu plaću, ne može ni funkcionirati, poručio je Ribić.

Govoreći o prijedlogu zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, potpredsjednica Vlade i GSV-a Jadranka Kosor najavila je kako Vlada za provedbu tog zakona u idućoj godini predviđa 120 do 140 milijuna kuna više u državnom proračunu.

Sindikalcima je neprihvatljiva odredba da se radnik s određenom stručnom spremom može zaposliti i na poslu niže stručne spreme.

To bi konkretno značilo da profesor sociologije mora prihvatiti posao u skladištu, rekao je Ribić dodajući da na ostale dijelove toga zakona nisu imali većih primjedbi.

Vlada je, zbog primjedbi sindikata, pristala da u saborskoj proceduri prijedlog zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi ne ide u hitan postupak, jer sindikalci zamjeraju što su službenici i namještenici u lokalnoj upravi bolje plaćeni nego u državnoj upravi.

Za istu stručnu spremu radnik u kulturi koji radi u gradskom muzeju ima 50 posto veću plaću od istog takvog radnika u državnom muzeju, rekao je Ribić.



Pisane vijesti