Solidarni smo s poljskim narodom, najvažnije utvrditi činjenice

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović i ministar obrane Mario Banožić  izrazili su solidarnost s poljskim narodom te uputili sućut obiteljima poginulih. Banožić je rekao da prvo treba provesti istragu o incidentu u Poljskoj, dok je Božinović istaknuo da pad projektila zahtijeva jedinstven pristup saveznika. Naglasili su da će Hrvatska nastaviti pružati podršku Ukrajini i njezinom narodu.

Ministar obrane Mario Banožić danas je kazao da su pad rakete u Przewodowu i pad drona u Zagrebu dvije neusporedive situacije i da prvo treba istražiti incident u Poljskoj u kojemu su poginule dvije osobe.

Ministar je izrazio sućut poljskom narodu i vodstvu te istaknuo da je potrebno prvo prikupiti informacije o tom incidentu.

Na upit novinara je li NATO trebao snažnije reagirati na pad drona u ožujku u Zagrebu, glavnom gradu jedne članice vojno obrambenog saveza, ministar obrane je rekao da su te dvije situacije neusporedive jer je u ožujku još bilo nepoznanica o tome što se događa u Ukrajini.
 
Ponovio je da prvo treba provesti istragu, a onda polako vidjeti na koji način pristupiti ovom problemu.
 
Hrvatska podržava Ukrajinu u svakom pogledu
 
Hrvatska namjerava donirati Ukrajini 14 transportnih helikoptera, vjerojatno starijih, a ministar Banožić ponovio je da Hrvatska podržava Ukrajinu u svakom pogledu.
 
"Niti jedna odluka o bilo kojoj donaciji nije donesena, a da nije predložena od strane Glavnog stožera, Vojnog savjeta i ostalih tijela koji itekako promišljaju o spremnosti i sposobnostima hrvatske vojske", rekao je Banožić na pitanje hoće li takva donacija ugroziti hrvatske potrebe.
 
Dodao je da se prema zakonskoj proceduri ne traži mišljenje predsjednika Zorana Milanovića, nego suglasnost koju on može dati ili ne dati.
 
Božinović: Pad projektila na Poljsku zahtijeva jedinstven pristup saveznika

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izrazio je solidarnost s poljskim narodom te uputio sućut obiteljima poginulih, istaknuvši da pad projektila na Poljsku zahtijeva jedinstven pristup saveznika.

''U kontaktu smo sa saveznicima i pažljivo se prati situacija. Ovaj događaj sigurno ima sigurnosne implikacije i zahtijeva jedinstven pristup saveznika'', kazao je Božinović naglasivši da će Hrvatska nastaviti pružati podršku Ukrajini i njezinom narodu.

Božinović je ocijenio da je pad projektila na Poljsku negativni aspekt ruske invazije na Ukrajinu i da je u ovom trenutku najvažnije utvrditi sve činjenice do kojih je moguće doći.

Upitan je li ikad utvrđeno što je bilo s dronom koji je u ožujku ove godine pao u blizini studentskog doma na zagrebačkom Jarunu, Božinović je odgovorio da su nadležne institucije izvijestile javnost o svemu što je dotad bilo utvrđeno.

''Ja sigurno nisam adresa koja može javno iznositi neke nove činjenice. Ukoliko ih bude i kad procijene oni koji vode to istraživanje, onda će upoznati javnost'', dodao je.

Pripreme za ulazak u šengenski prostor

Božinović se osvrnuo i na pripreme Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) za skorašnji ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

''MUP u svim linijama rada već više od pet godina vrlo intenzivno radi na ispunjavanju uvjeta za šengen i prilagođavanju cjelokupnog sustava za tu novu činjenicu. Sada je bitno dočekati 8. prosinca kada će Vijeće ministara unutarnjih poslova EU donijeti konačnu odluku'', rekao je.

Ministar je istaknuo da je u sklopu priprema za ulazak u šengenski prostor nužno donijeti uredbu o unutarnjem ustroju MUP-a koji je, kako je naglasio, jedan od većih zahvata unutarnje reorganizacije resornog ministarstva.

''S ukidanjem graničnih formalnosti prema nama susjednim članicama šengenskog prostora naš posao se mijenja. Uvodi se jedna nova linija rada, tzv. kompenzacijske mjere gdje će se kontrola provoditi na autocestama i unutrašnjim dijelovima Hrvatske, gdje će se provoditi kontrola onih vozila za koje policajci ocijene da to treba učiniti'', kazao je.

''Siguran sam da ćemo biti potpuno spremni'', zaključio je Božinović.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Mario Banožić