Split: Sastanak parlamentarne skupine EPP-ED

Dvodnevni sastanak Središnjeg odbora parlamentarne skupine Europske pučke stranke i europskih demokrata (EPP-ED), koji je po ocjeni hrvatskog premijera Ive Sanadera jedan od najvažnijih političkih događaja ove godine u Hrvatskoj, počeo je u četvrtak prijepodne u Splitu.

SPLIT, 11. svibnja 2006. (Hina) - Dvodnevni sastanak Središnjeg odbora parlamentarne skupine Europske pučke stranke i europskih demokrata (EPP-ED), koji je po ocjeni hrvatskog premijera Ive Sanadera jedan od najvažnijih političkih događaja ove godine u Hrvatskoj, počeo je u četvrtak prijepodne u Splitu.

Skup u hotelu Split je otvorio predsjednik Kluba zastupnika EPP-ED-a u Europskom parlamentu Hans-Gert Poettering. On je koji je uz komplimente Hrvatskoj istaknuo veliko prijateljstvo ove najjače parlamentarne skupine u Europskom parlamentu prema Hrvatskoj i njegovo osobno prijateljstvo sa premijerom Ivom Sanaderom.

Poettering je odmah na početku pojasnio nesporazum vezan uz njegov intervju Reutersu. On je naglasio kako je izjavio da je proširenje EU bez Ustava upitno, ali je Hrvatska na svom putu prema EU.

"To sam točno rekao, a formulacija koju je prenio novinar Reutersa ni u jednom trenutku nije spomenuta", kazao je Poettering.

On je s izuzetnim komplimentima govorio o Vladi RH i premijeru Sanaderu, dodavši kako je Sanaderu uvijek vjerovao kad mu je govorio da uistinu nije znao gdje je Gotovina, te da ga zato Hrvatska ne može uhititi. To se pokazalo točnim jer je Gotovina uhićen u Španjolskoj, a upravo je slučaj Gotovina produžio približavanje Hrvatske EU, kazao je Poettering.

Premijer Ivo Sanader je na otvaranju zasjedanja pozdravio parlamentarce iz cijele Europe izražavajući ponos i zadovoljstvo što se ovakav skup održava u Hrvatskoj i njegovom rodnom gradu Splitu.

Europa može kreirati mirnu budućnost za sve njezine građane i to je jedini put, istaknuo je Sanader, dodavši da je projekt europskog ujedinjenja važan za sve građane ovog kontinenta. Upravo je Europska pučka stranka, kazao je Sanader, odmah nakon II. svjetskog rata zagovarala jedinstvo Europe a da nije bilo nametnutog rata Hrvatskoj, RH bi danas bila u EU, u to sam siguran.

Hrvatska služi i kao most EU prema jugoistočnoj Europi i iznimno je važno da Hrvatska, ali i druge zemlje postanu što prije članice EU. I upravo je tu Pučka stranka izuzetno značajna jer je naš veliki prijatelj i jedan od najvećih zagovaratelja Hrvatske u EU, kazao je Sanader.

Ovaj veliki važni skup u Splitu pozdravili su i splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, a nakon uvodnih izlaganja započeo je radni dio pod naslovom "Na putu prema pristupanju EU".

Europska pučka stranka i europski demokrati su najveća skupina u Europskom parlamentu i imaju 264 zatupnika iz svih 25 zemalja članica Europske unije.



Pisane vijesti