Stožer: 108 novih slučajeva zaraze, dvije osobe preminule

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/08 travnja/HN20200408529158.jpg

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 108 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je čak 40 slučajeva zabilježeno u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a dvije su osobe preminule.

"U protekla 24 sata zabilježeno je 108 novih slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj 1127", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Najviše novih slučajeva povezano s vjenčanjem i većim okupljanjima

Dvije muške osobe preminule su u KBC-u Osijek, 1946. i 1945. godište, time je broj preminulih od zaraze koronavirusom narastao na 125 osoba od početka epidemije. Na bolničkom liječenju su 143 osobe, a njih devet na respiratoru, a prosječna dob bolesnika je 47,1 godina.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak istaknuo je da nema novih žarišta, a da je 40 oboljelih iz Vukovarsko-srijemske županije.

"Najviše tih slučajeva povezan je s jednim vjenčanjem i s nekoliko većih okupljanja koja su se dogodila u zadnjih nekoliko dana", kazao je dodavši i da je i u Istri nešto veći broj novih slučajeva, njih 19, ali polovica su kontakti već ranije oboljelih.

Zaražen je i jedan turist, no udio turista u broju ukupno oboljelih je minoran, za razliku od velikih od vjenčanja gdje su se zarazile 234 osobe, što je više od 10 posto ukupno oboljelih u zadnjih mjesec dana.

Još 134 njih povezani su s drugim tipovima većih okupljanjima, kao što su krizme, prve pričesti i slično. S noćnim klubovima povezano je više od 100 slučajeva u zadnjih mjesec dana.

Capak je pritom na upit novinara je li nedavno u njegovoj obitelji bilo organizirano vjenčanje odgovorio u njegovoj užoj i široj obitelji ove godine nije organizirano nikakvo vjenčanje.

Božinović: Nastojimo izbjeći strože mjere za obiteljska okupljanja i vjenčanja

Na upit hoće li Nacionalni stožer civilne zaštite izdati strože mjere za vjenčanja, voditelj Stožera Davor Božinović kazao je kako je organizacija takvih događaja strože ograničena trenutno samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

"S obzirom na činjenicu da ima dosta takvih događaja, još uvijek pratimo situaciju, a ako budemo donosili mjere one će biti oštrije od onoga što se najavljuje”, kazao je Božinović.
P
oručio je kako nije poanta u kažnjavaju već se i dalje računa na svijest ljudi i organizatora takvih događanja, jer to je najefikasniji način da u dogledno vrijeme spustimo broj oboljelih.
 
Ustvrdio je da će novih mjera biti ako bude novih žarišta i ako će epidemiološka struka imati teškoća u otkrivanju kontakata. "I dalje nastojimo izbjeći taj scenarij jer bez podrške građana i njihove participacije u zajedničkoj borbi nećemo postići rezultat", poručio je.

Božinović je na upit kako će na turizam utjecati to što je Nizozemska stavila Hrvatsku na tzv. “narančastu” listu zemalja odgovorio da brojke oboljelih rastu u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a ne u priobalju, gdje je većina turista.

"To je činjenica koja se mora jače iskomunicirati prema našim emitivnim tržištima - velika većina gostiju dolazi u priobalni dio Hrvatske gdje je epidemiološka situacija daleko bolja nego u sjevernijim županijama", kazao je.

Nove preporuke HZJZ-a za koncerte i kulturne događaje

Capak je najavio da bi tijekom dana trebale biti objavljene nove preporuke HZJZ-a za održavanje koncerata i kulturnih događaja.

"Zadržava se distanca, higijena, dezinfekcija i maska za ono što je potrebno, a sada se jače preporuča da mjesta budu sjedeća, također i elektronska prodaja karata tako da se automatski i odmah dobije popis svih prisutnih", rekao je.

Broj posjetitelja je ograničen na 500 i 1000 osoba, s tim da postoji mogućnost da se zatraži dozvola za veći broj posjetitelja od županijskog stožera civilne zaštite, koji bi onda mogao provesti nadzor nad tim događajem.

Upitan o okolnostima zaraze novorođenčeta u Zagrebu, ministar Beroš rekao je da je majka bila pozitivna na koronavirus te da su majka i dijete otpušteni na kućno liječenje. Ravnateljica klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kazala je kako je u tom slučaju sve napravljeno po protokolu.

Beroš je izvijestio kako je jučer u Narodnim novinama objavljen novi cjenik testova na koronavirus od 500 i 700 kuna, pa je to od danas važeći cjenik.

Izvor: Hina

Pisane vijesti