Stožer: 25 novih slučaja zaraze koronavirusom, dvije osobe preminule

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/08 travnja/HN20200408529158.jpg

U Hrvatskoj je danas potvrđeno 25 novih slučaja zaraze koronavirusom što znači da je aktivnih slučajeva 1150, a dvije su osobe preminule, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Pad broja novozaraženih

Aktivnih slučajeva je za 57 manje nego jučer, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 4370 osoba zaraženih novim koronavirusom.

"Nažalost, u protekla 24 sata imamo dvije preminule osobe, što nam daje ukupnu brojku od 122 preminule osobe od početka epidemije. Preminule su dvije ženske osobe u Puli, jedna je 1941. godište uz pozitivan komorbiditet, a druga je 1939. godište uz komorbiditet i niz kroničnih i patoloških stanja, niti jedna osoba nije bila na respiratoru", kazao je Beroš.

Ukupno je testirano 104.132 uzoraka, samo u 24 sata njih 1028. Postotak pozitivnih nalaza je 4,20 posto.

Hospitaliziranih pacijenata je 147, od kojih je devet na respiratoru. 

"Do danas se oporavilo ukupno 3098 osoba, što je 80 više nego jučer", kazao je Beroš.

U protekla 24 sata iz bolnice otpušteno 990 osoba, što je 11 više nego jučer, a oporavljenih kod kuće je ukupno 2108, to jest 71 više u odnosu na jučer.

Ograničavanje svadbenih svečanosti

Damir Trut, zamjenik načelnika Stožera i pomoćnik ministra unutarnjih poslova, kazao je da je na zahtjev Vukovarskog- srijemskog  stožera Civilne zaštite donesena odluka o ograničavanju svadbenih svečanosti u toj županiji na krug uže obitelji. Odluka će biti na  snazi od ponoći do 4. 8.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dodao je da takva odluka na nacionalnoj razini ozbiljno razmatra. Smatra i da je broj oboljelih manji zbog uvođenja strožih mjera. Komentirao je zabranu ulaska Hrvatima koju je donijela Litva te u kojoj povratnici iz Hrvatske moraju u samoizolaciju. Kazao je da je Europska komisija dala preporuke za slobodan prijelaz s brojkom od 16 oboljelih na 14 dana, te su države prema tome odredile svoje kumulativne brojeve. Uvjeren je da će se situacija popraviti, jer su brojke novozaraženih u padu.

Sutra objava novih preporuka za organizaciju koncerata

Upitan o kritikama glazbene industrije da im je organizacija koncerata prema mjerama Stožera neisplativa, Capak je otkrio da je, zajedno s ministricom kulture, imao vrlo otvoren sastanak s predstavnicima glazbene industrije te je odlučeno da se preporuke izmjene. Broj posjetitelja ograničen je na sto ljudi, a uz prijavu prilikom kupnje karata, na više od toga. Broj sudionika može se povećati uz označivanje i distancu od 1,5 metra. Preporuke HZJZ priprema  u suradnji s Ministarstvom kulture i bit će objavljene sutra.

Što se tiče mjera za noćne klubove, Nacionalni stožer uz pooštravanje mjera u klubovima razmišlja i ograničavanje radnog vremena kao što je to već učinio stožer Istarske županije.

Stožer  još nije razmatrao mjere za hodočašća na Veliku Gospu, kazao je Capak i dodao da se preporuke daju od događaja do događaja te za pojedine prostore. Što se hodočašća tiče, ona se događaju na otvorenome što će stožeru olakšati posao.

Capak je također izvijestio da je 96% testiranja plaćeno sredstvima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a 4% privatnim novcem. Ministar Beroš dodao je da će testovi biti jeftiniji nakon objave odluke u Narodnim novinama, što će biti u srijedu.

Ples s virusom

"Jako smo daleko od švedskog modela", odgovorio je Capak na pitanje je li taj model sada na snazi. "Naš je model bio karantena, pa liberaliziranje aktivnosti uz epidemiološki okvir, a nakon toga "plešemo" s virusom, korak naprijed, pa "pritegnemo", pojasnio je.

Sljedeća konferencija za medije Nacionalnog stožera održat će se u srijedu, najavljeno je. 

Pisane vijesti