Stožer: 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/08 travnja/HN20200408529158.jpg

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivnih slučajeva porastao na 435, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer civilne zaštite. 

"U proteklih 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva zaraze sa SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 435", navodi se u priopćenju Stožera.

Od ukupnog broja aktivnih slučajeva, njih 60 je na bolničkom liječenju, no nitko nije na respiratoru.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 2691 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 107 preminulo, a 2152 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2279 osoba.

Do danas je ukupno testirano 77 453 osoba, od toga 829 u posljednja 24 sata.

Do pronalaska medicinskog rješenja važno je odgovorno ponašanje

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, rekao je danas, gostujući u Točki na tjedan televizije N1 da smo mi, kao i cijeli svijet zabrinuti zbog koronavirusa i tako će biti dok se ne nađe medicinsko rješenje.

"Dotad svi moramo raditi sve kako bi ono što smo naučili dosad, a to je da se virus slabije širi na otvorenim prostorima, kad se održava distanca i higijena, da se virus manje prenosi s čovjeka na čovjeka", rekao je Božinović.

Komentirao je jučerašnji incident kada putnik u vlaku nije želio staviti masku na lice.

"Naravno da će policija napraviti sve. Ono što ja znam o slučaju, to je da gospodin na zahtjev upravitelja prometnog sredstva odbio staviti masku, a rekli smo da u slučaju kad se ne želi staviti maska ili kad putnik nema masku, vozač ne smije pokrenuti vozilo", kazao je.  

Upitan je li pretjerana reakcija policije, Božinović je rekao da je gospodin prijavljen zbog narušavanja javnog reda i mira, te da se treba utvrditi što se točno dogodilo.

"On je spriječio sve zbog svog nekog principa", rekao je Božinović.

Ministar je rekao da je i Svjetska zdravstvena organizacija mijenjala preporuke o nošenju maski te da se situacija mijenja iz dana u dan.

Stožer nije politiziran, struka vodi proces

"Konferencije za medije stožer je ponovno organizirao u trenutku kad je porastao broj zaraženih pa su građanima željeli prenijeti informacije kako se ponašati," objasnio je ministar.

Odbio je insinuacije da je Nacionalni stožer civilne zaštite politiziran, kazavši da je struka i dalje ta koja vodi proces.

"Kad govorimo o politizacijij, ja cijelo vrijeme govorim da politiziraju drugi, vjerojatno zbog uspjeha Nacionalnog stožera, pa im je to donijelo pomutnju," rekao je Božinović.

Koronavirus i kampanja

Upitan je li ga strah pozivati ljude na izbore, zbog rasta novozaraženih, Božinović je rekao da je HZJZ u dogovoru s DIP-om napravio preporuke kako se ponašati u bilo kojoj fazi izbornog procesa, uključujući i predizborne skupove.

Upitan hoće li na biralištima biti potrebna maska, Božinović je rekao da još ne zna kakva će biti pravila.

"Siguran sam da će Vlada u kojoj najveću ulogu bude imao HDZ za naše građane biti najsigurnija i siguran sam da to naši građani i razumiju", rekao je Božinović, dodavši da će glasanje biti moguće i u BiH i u Srbiji. "Dobivene su sve dozvole tamošnjih vlasti, ne znam zašto se ne bi dopustilo", rekao je Božinović.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti