Stožer: Nema novih žarišta, 92 nova slučaja

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/29 travnja/HN20200428552595.jpg

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 92 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1204, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Broj novooboljelih u 24 sata je 92, čime je ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj 3953",  rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević  na konferenciji za medije.

Aktivnih slučajeva je 1204, a ukupno oporavljenih je 2629.

Ukupno je do sada testirano 97.724 osoba, a u posljednja 24 sata 1804. Na bolničkom liječenju nalaze se 132 osobe, a pet od njih je na respiratoru.

Nema preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120. U samoizolaciji se nalaze 5002 osobe. U zdravstvenom sustavu je 83 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 498 zdravstvenih djelatnika.

Otvaranje škola najesen ovisit će o epidemiološkoj situaciji

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je današnji broj novozaraženih veći, ali da nema novih žarišta, već je riječ o poznatim situacijama poput vjenčanja i samostana u Đakovu te kontaktima jedne obitelji  u Karlovačkoj županiji. Kazao je i da još nema službene potvrde čeških zdravstvenih vlasti o češkim turistima koji su se, navodno, zarazili u Hrvatskoj.

Na pitanje o nastavi u školama najesen, kazao je da je još prerano za odgovor na to. Otvaranje škola ovisit će o epidemiološkoj situaciji, kazao je, dodajući da se, prema iskustvima drugih zemalja koje su već otvorile škole, nije dogodilo ništa loše. Stožer će svakako sve pažljivo promisliti i dobro pripremiti, najavio je.

Što se tiče nižih cijena PCR testova za građane, Capak je kazao da će se u petak na sastanku ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva, predložiti nova cijena tih testova.  Dodao je da smo sada na vrhuncu epidemije te da modeli pokazuju  kako će  brojke ići prema dolje nakon uvođenja obveznog nošenja maski.
 
Proširuje se obveza nošenja maski
 
Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut obznanio je da se odluka o obaveznom korištenju maski za lice mijenja na taj način da ih moraju nositi zaposlenici društava i ustanova koji rade sa strankama, kao što su pošte, banke, ustanove sa šalterskim poslovanjem te zaposlenici u uslužnim djelatnostima koji dolaze u kontakt s drugim osobama.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić objavila je da prosječna dob oboljelih oko 47 godina te ponovno upozorila da je pretilost jedan od rizičnih faktora.

Pisane vijesti