Stožer: Od 1. srpnja veće otvaranje za osobe s EU digitalnim potvrdama

Slika /Vijesti/2021/lipanj/18 lipnja/VRH_5313.png

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je u petak kako 1. srpnja na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, za događaje na kojima sudjeluju osobe koje posjeduju digitalne EU potvrde nema zabrane broja okupljenih.
 

“Glavne značajke su još veće otvaranje, na način da će osobe koje su cijepljene, preboljele ili negativno testirane na Covid-19, imati mogućnost sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg pridržavanja posebnih epidemioloških mjera”, kazao je Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite najavivši nove mjere od 1. srpnja.
 
Nove mjere odnose se većinom na okupljanja osoba koje imaju EU digitalnu potvrdu - za okupljanja na kojima sudjeluju te osobe nema ograničenja broja okupljenih, kao niti ograničenja trajanja okupljanja.
 
Organizatorima takvih događaja bit će dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći očitati QR kod s digitalne EU potvrde. Ipak, za ovakva događanja tražit će se suglasnost lokalnog stožera civilne zaštite.
 
Božinović je naglasio da se za ostale slučajeve, na kojima neće biti kontroliran Covid status osoba, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja događaja do 24 sata.
 
Služenje na terasama kafića samo gostiju koji sjede
 
Od 1. srpnja ugostiteljskim objektima uvodi se obveza služenja samo onih gostiju koji sjede, kako bi se ograničilo nekontrolirano okupljanje osoba.
 
“Okupljanje treba ograničiti na onaj dio koji pripada tom ugostiteljskom objektu. Vidimo da se stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose epidemiološkoj situaciji, pa ćemo tražiti od lokalnih stožera da takve situacije organiziraju i preveniraju i spriječe nekontrolirana okupljanja”, istaknuo  je Božinović.
 
Na privatnim svečanostima i okupljanja u ugostiteljskim objektima, EU digitalne covid potvrde neće biti potrebno imati na događajima na kojima sudjeluje do 30 osoba, a sudionici će biti dužni pridržavati se epidemioloških mjera.
 
“Tamo gdje sudjeluje više (od 30) osoba, kada govorimo o svadbama, svi će morati imati EU digitalne covid potvrde, a to znači da više nema ograničenja broja ljudi koji mogu biti nazočni”, istaknuo je Božinović.
 
“Logika je da se može otvoriti i ono što je do sada bilo zatvoreno”, istaknuo je Božinović.
 
Dodao je da će publika moći sudjelovati na sportskim natjecanjima samo uz EU digitalne covid potvrde. Time će se, naglasio je, omogućiti sigurna epidemiološka situacija te povratak normalnim aktivnostima što većem broju ljudi, cijepljenima, onima s negativnim testovima i onima koji su preboljeli Covid-19.
 
U Hrvatskoj 113 novih slučajeva, troje umrlo
 
U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je ukupno 700 oboljelih, a od posljedica zaraze umrle su tri osobe, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.
 
Na bolničkom je liječenju 313 pacijenata od kojih 25 na respiratoru.
 
Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 359 031 slučaj zaraze, a umrlo je 8 168 osoba.
 
U samoizolaciji su trenutno 4 274 osobe.
 
Do danas je ukupno testirano 2 101 829 osoba, od toga 4 436 u posljednja 24 sata.
 
Ukupno je utrošeno 2 272 244 doza cjepiva.
 
Izvor: Hina / Vlada


Pisane vijesti