Stožer: S covid potvrdama može se putovati diljem EU-a

  • Slika /Vijesti/2021/srpanj/9 srpnja/HN20210709113782.JPG

Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite svi su sudionici bili s covid digitalnim potvrdama te su prvi put skinuli zaštitne maske.

"Ovo je namjera da se pokaže javnosti koliko je riječ o jednostavnom modelu kako se može kontrolirati situacija", rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.
 
Božinović je naglasio da se sa covid potvrdama može putovati diljem EU-a. Hrvatski državljani s tim potvrdama mogu se u svakom trenutku bez ikakvih dodatnih uvjeta vratiti u Hrvatsku i iz zemalja EU-a koje su na crvenoj listi.

Delta varijanta se brzo širi među mlađima
 
Izvješće Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti pokazuje da delta varijanta virusa preuzima primat u Europi, u nekim državama udio te varijante kreće se od 25 do preko 70 posto, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić, dodavši da bi delta varijanta koronavirusa do kraja kolovoza mogla zavladati Europom.
 
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da udio delta varijante raste i u Hrvatskoj, a po najnovijim rezultatima sekvenciranja njezin je udio 43 posto. 

Trebamo se što prije cijepiti jer nas cijepljenje s dvije doze u velikoj mjeri štiti i od te varijante, poručio je Capak.
 
Strože mjere u Primorsko-goranskoj županiji
 
Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je o strožim mjerama u Primorsko-goranskoj županiji, gdje se uvodi zabrana održavanja svih javnih okupljanja s više od 20 osoba. Iznimka su okupljanja sudionika sa covid potvrdama.
 
Profesionalni umjetnički programi dopušteni su samo ako prisutni imaju covid potvrde. Ta mjera bit će na snazi od 12. do 31. srpnja.
 
Božinović je upozorio da masovna okupljanja treba izbjegavati jer su ona najveći rizik za zarazu i pozvao organizatore okupljanja da se pridržavaju mjera.
 
Capak se osvrnuo na podatke iz KB-a Dubrava o osmero pacijenata koji su umrli od covida nakon što su cijepljeni dvjema dozama, ocijenivši nedopustivim da HZJZ o tome nije zaprimio nikakvu obavijest. 
 
Istaknuo je da HZJZ do sada nije evidentirao nijedan smrtni slučaj osoba cijepljenih jednom ili dvjema dozama, a za KB Dubrava tek treba utvrditi što je osnovni uzrok smrti tih pacijenata. 
 
Tek u rujnu će se znati broj umrlih od covida
 
Capak kaže da će se tek u rujnu definitivno znati koliko je bilo smrti od covida, kada Državni zavod za statistiku objavi podatke. Objasnio je da se na dnevnoj bazi komunicira samo s preliminarnim podacima o smrtnim slučajevima, koje HZJZ dobiva od bolnica na temelju anketa.
 
Upitan za mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja odgovorio je kako ta mogućnost nije isključena, ali to zahtjeva puno širu raspravu. Capak napominje da nitko u svijetu još nije uveo obavezu cijepljenja protiv covida, ali mora se sagledati da je ta bolest blokirala cijeli svijet.
 
Odbacio je pritom dezinformacije koje se šire društvenim mrežama o utjecaju cjepiva na reproduktivno zdravlje.
 
"Za to nema nikakva dokaza. Dapače, za vrijeme testiranja mnoge su osobe ostale trudne. Cijepili su se milijuni ljudi i nikakvog problema nije bilo. Odbacujemo dezinformacije koje kolaju društvenim mrežama", rekao je Capak.
 
I ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je relativno nisku procijepljenost ustvrdivši da je antivakserski pokret izuzetno aktivan.
 
"Neki kalkuliraju s vremenskim periodom, misle se cijepiti na jesen što je pogrešno, jer moramo spriječiti četvrti val. Određeni dio se ne želi cijepiti, ima socioloških i psiholoških elemenata, moramo osigurati što zdravije uvjete za rad", poručio je.
 
U Hrvatskoj 87 novih zaraženih, u posljednja 24 sata nema preminulih
 
U posljednja 24 sata zabilježeno je 87 novih pozitivnih slučajeva od 3678 testiranih, postotak pozitivnih je 2,4 posto. Trenutno je u Hrvatskoj 612 aktivnih slučajeva. U zadnja 24 sata nema novih smrtnih slučajeva, niti novih slučajeva na respiratoru.
 
Capak je izvijestio da je trenutna incidencija 28,4, najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Zadarskoj. Hrvatska je po incidenciji na 12. mjestu, a po ukupnoj stopi smrtnosti na 20. mjestu u EU-u.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti